dijous, 5 de març del 2009

trinxat fet amb la verdura de l'escudella

Ja he explicat aquí que al Moianès fem el típic plat de patata i col aixafades amb cansalada que es coneix habitualment per trinxat, però que nosaltres en diem baieton. És un plat ben senzill, però m'ha costat fins ara que a casa comencin a dir que els agrada el que faig jo i no enyorin el de les àvies.
Doncs bé, dies enrere, veient en Jamie Oliver fent una d'aquelles barreges que fa, que sembla que prepari el 'ranxo' de la mili, però acaba aconseguint un plat bonic i deliciós, se'm va ocórrer una manera per aprofitar les verdures que fem servir per fer l'escudella i que fins ara, excepte la patata i la pastanaga, generalment van a parar a la brossa.
Igual com fem amb el baieton o trinxat, en una paella es posa cansalada a fondre a foc baix, ja sigui en un tros o rosta que després posarem sobre la verdura, o bé tallada en trossos petits que quedaran entremig de la verdura, que és com m'agrada més a mi.

Quan la cansalada es fosa, es posa a la paella la verdura que hàgim reservat de fer l'escudella, patata, pastanaga, nap, xirivia, cigrons, carbassó, col... tot el que hi hagueu posat, que ha quedat ben tou, cap a la paella, i amb una cullera de fusta o millor amb un aixafador d'aquells que tenen una base plana i amb forats, es van aixafant totes les verdures i es barregen bé, de manera que quedi una truita plana que, quan estigui rossa per un cantó, girarem amb l'ajuda d'una tapa perquè s'enrosseixi per l'altra banda.
També podeu provar, si voleu, a fregir uns alls sencers o picats en el greix de la cansalada, com explica la Dolorss al seu blog que fa amb el trinxat de patata i col.
I és clar que, si no feu escudella o no mengeu carn, podeu posar a bullir verdura, que quedi ben cuita, l'escorreu (guardeu el brou per a una altra preparació) i feu el baieton, segur que quedarà ben bo encara que sense el gustet que agafa la verdura bullint amb les carns i els ossos.
En qualsevol cas, no deixa de ser un plat de reaprofitament, però us ben asseguro que, malgrat la seva senzillesa, és dels que m'he menjat més a gust darrerament.

16 comentaris:

  1. Manel, aquest és un plat de cuina d'aprofitament que faig de tant en tant quan fem "caldo amb escorregut" i ens en sobra. T'ha quedat molt bonic a la vista i segur que també al paladar.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  2. El clàssic trinxat és fantàstic, però el que has fet tu no ho havia vist mai i ho trobo una idea estupenda.
    Penso que uns talls de botifarra negra posats al damunt hi quedarien molt be també.

    ResponElimina
  3. Doncs sí, molt bona idea per aprofitar les restes que sempre queden de fer un brou. T'ha quedat molt lluit i com diu la Dolors, amb uns talls de botifarra negre quedaria rodó..

    ResponElimina
  4. Ostres! Molt bona idea!!! Jo també he vist varies vegades programes d'en Jamie Oliver... em quedo amb la boca oberta sempre!

    ResponElimina
  5. Tot sovint els plats d'aprofitament resulten més bons que els originals... I enriquit amb la casnsalada segur que fa les delícies de tothom :)
    Recordo que el millor sopar entre setmana quan vivia a casa els pares era el dijous el vespre: per fer net de nevera abans de la compra del divendres, me mare agafava la fiambrera on cada dia afegia la miqueta de verdura que havia sobrat de sopar i, tot ben barrejat, ho passava per la paella amb una mica d'all i cansalada... Resultava una barreja ben gustosa i variada!

    PD: Sé que me mare també llegeix el teu blog (m'ha dit que li agrada molt je je je...) A veure si llegeix el meu comentari i ho confirma!

    ResponElimina
  6. Doncs, mira, a casa totes les verdures de l'escudella no van a la brossa, sinó a una bossa i les porto a casa dels pares. La meva mare ho torna a posar al foc, li afegeix llet i trossos de pa i...no sabeu com disfruta el gos que té el meu pare!
    Aquest trinxat té molt bona pinta, però com veus no sé si el podré fer mai! I és que a aquest gos li encanta la verdura i la fruita.

    ResponElimina
  7. Manel,

    Ens agrada molt el trinxat de La Cerdanya, però aquesta variant moianesa no la coneixiem. questió de probar-la, ja que fa goig!.

    ResponElimina
  8. Com es nota que l'escudella és un plat ben català: s'aprofita tot: la verdura per al trinxat, i el que sobra de tall cap a les croquetes!!
    Genial aquest, i avui amb aquest fred ha d'entrar de meravella.
    petons.

    ResponElimina
  9. me parece un plato fantástico, en mi tierra gusta mucho, mucho.

    Muac

    ResponElimina
  10. Ostres Manel!
    No n'havia sentit a parlar mai, d'aquesta truita. Em sembla genial!
    Crec que te la copiaré...
    Un dubte: no s'ha emprat mai la carn sobrera per fer aquesta truita. Vull dir, amb verdures i tot...

    Salut!

    ResponElimina
  11. dolça, pensava que havia fet una cosa original però ja veig que no :)

    dolorss, quedaría boníssim, amb la botiarra negra, no en tinc cap dubte, perquè amb el trinxat de patata i col sempre n'hi poso i queda la mar de bo.

    gràcies, maria, ja veus que no es pot llençar res.

    gemma, jo també ho faig, de fregir la verdura bollida que ha quedat, amb una mica de cansalada i all.
    i gràcies per recomanar-me a la teva mare!

    margarida, el jamie oliver bollia verdures del seu hort i feia una cosa semblant, o sigui que si no tens verdura de l'escudella, ja ho saps!

    josep, el baieton del moianès és ben igual que el trinxat de la cerdanya, patata i col amb cansalada. aquesta versió amb verdures de l'escudella pensva que l'havia inventat jo i ja veus que a altres llocs també ho fan.

    parella vermella, és un plat ben bé d'hiern i és veritat que si fas una bona escudella amb bons ingredients surt a compte, en menges tres dies si també fas croquetes!

    su, no sabía que en tu tierra se hiciera algo similar, ya te digo siempre que no estamos tan lejos ;D

    massitet, jo tampoc no n'havia sentit a parlar mai, em pensava que havia fet un invent i resultat que hi ha altra gent que també ho fa.
    la carn de l'escudella normalment ens la mengem o la fem servir per fer croquetes, queden boníssimes.

    ResponElimina
  12. Un plat, no de 10, aquest es de Si Senyor, tot a taula. A Casa tambe aprofitem les verduretes de l´escudella, trinxantles a forquille i en fem una truita, la propera vegada que fagi escudella, provarém la teva, ja que amb el gustet de la carn salada, ha d´estar de mort.

    Felicitats i gracies, Petons.

    ResponElimina
  13. Hola, Jo sóc del Berguedà i he publicat també una recepta del trinxat de la Ceredanya. Es molt bona idea fer servir les verduretes del brou.. Me l' apunto.

    ResponElimina
  14. Manel, tens una sorpresa esperant-te al meu blog. :) Espero que t'agradi!!
    Petons!

    ResponElimina
  15. M'encanta el trinxat...i aquest amb les verdures de l'escudella ha d'estar boníssim!!! Una cosa, per on mires el Jamie Oliver???
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  16. mome, cada vegada que faig una cosa i trobo altra gent que també se li ha acudit em doneu una alegria.

    anna, benvinguda! ja he donat un cop d'ull al teu bloc i he vist el trinxat i les moltes altres bones que hi tens. li has posat un títol prou clar i explicatiu, segur que et donarà moltes alegries :D

    mercè, ja ho vaig veure i t'ho vaig dir, t'agraeixo molt que em consideris bloc amic, tu també saps qeu aquí és casa teva ;)

    eva, el jamie oliver el veig a canal cocina a través de l'imagenio, perquè a casa arriba molt malament el senyal de televisió i la mirem a través d'aquesta plataforma que arriba per l'adsl.

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte