diumenge, 10 de gener del 2010

la trobada blocaire ja és un (molt grat) record

Castellterçol va ser ahir, durant gairebé 12 hores, centre de trobada, aprenentatge i intercanvi d'una part important, i molt significativa, del món dels blocs de cuina que es fan a Catalunya. Més de trenta amigues i amics de tot arreu van venir a compartir unes hores malgrat el fred i les males condicions de les carreteres que alguns van transitar.
Les setmanes precedents ja he anat parlant de les empreses que col·laboraven en la trobada i que ens van oferir una bona mostra de les seves activitats; després faré un petit resum del que ens van ensenyar, perquè com a organitzador la meva opinió serà necessàriament parcial i prefereixo que la valoració global la facin els assistents segons la seva experiència.
Jo només puc parlar de la meva, d'experiència, més centrada en el tracte amb les persones que no pas en les matèries que vam 'estudiar' en les tres sessions de treball a can Sosa, amb els Coll i amb l'Elies Miró.
Com sempre en aquestes trobades, el més important va ser compartir moments i experiències amb persones de tota mena: retrobar vells coneguts que per raons personals no havia vist de feia temps i amb els quals compartim, com a mínim, l'afició a la cuina i a la gastronomia, quan no moltes més coses.
Trobar-ne d'altres que només coneixia virtualment, i que van venir de ben lluny, com Reus i Balaguer, superant la mandra per haver de matinar o la por pel mal estat de la carretera.
I redescobrir alguna persona d'aquelles que has vist alguna vegada però no hi havies parlat gaire i amb poca estona t'hi sents com si la coneguessis de tota la vida i et veus capaç d'establir-hi una intensa amistat.
Per venir i per permetre'm compartir aquestes hores i per l'alegria i gratitud que tots vau demostrar, moltes gràcies.
També em pertoca donar les gràcies als industrials que van perdre unes hores del dissabte (i unes quantes hores prèvies de preparació) per ensenyar-nos què fan i descobrir als nostres visitants que a Castellterçol, un poblet no pas gaire gran i potser tampoc gaire rellevant en el conjunt del país, hi ha una indústria agroalimentària molt potent que en alguns sectors és capdavantera al país i fins i tot al món.


Sosa

En aquests moments, Sosa és potser la més puntera d'aquestes empreses, i durant unes hores (força, perquè vam haver de fer dos torns) el fundador de l'empresa i la seva filla Sònia ens van obrir les portes i ens van posar dos dels seus cuiners-investigadors a mostrar-nos les 'virgueries' que es poden fer amb alguns dels seus productes.
Només diré els noms i deixaré una foto de les quatre receptes pensades pel Sergi i l'Òscar per demostrar-nos l'aplicació pràctica dels seus ingredients:


- mousse de maduixa, perles de taronja, grills de mandarina i elàstic d'or. Una mousse lleugera, molt saborosa, feta amb un producte emulsionant que es diu instangel i coronada amb una gelatina elàstica coberta amb pols d'or.
- ravioli líquid de mango amb pols de nata i peta zeta de xocolata. L'alternativa a les esferificacions de Ferran Adrià, un recobriment de puré de mango i aigua amb gelificant natural que amagava un interior líquid formant una mena de rovell d'ou que t'explotava dins la boca omplint-la de sabor. Vam quedar tots extasiats.
- cassoleta especiada amb instantgel de foie i caviar de porto, millor la tartaleta (ja m'he guardat la recepta) que el contingut, però demostració de noves possibilitats en el món dels entrants salats.
- sandvitx de xocolata blanca, rosa i crispi de maracuià. Com només amb xocolata i ingredients de la casa es pot fer un bombó delicat i ple de matisos i sabors, coronat amb pols d'or i flors de rosa cristal·litzada.
Un món impressionant de possibilitats per a la cuina que tots ens vam quedar amb ganes de començar a experimentar.

Coll


La Montse i el Manel Coll es van guanyar els blocaires amb la seva simpatia, senzillesa i coneixement del món dels bolets i de la tòfona, un tresor que alguns es van endur per enriquir la seva cuina.
Una sorpresa per a molts, no pas per a mi que els conec fa temps i gaudeixo de la seva amistat, i en aquest cas, de la seva inestimable col·laboració per acompanyar els grups per carrers i camins del poble que cap més assistent coneixia.

Miró

L'Elies Miró també s'hi va lluir. A les noves instal·lacions on preparen els bombons de la seva àmplia gamma, es va arremangar i en lloc de limitar-se a fer-nos una demostració de com funciona la fàbrica, ens va ensenyar com fer bombons a casa; en dues hores ens en va fer unes quantes dotzenes de dos tipus, un bombó contrast de kikos i sal maldon, amb cor de pralinés, i un altre del que porten el cor de trufa, un bombó de gerds.
L'Elies ens va explicar els secrets de la xocolata, sobretot el més important: la temperatura a la qual s'ha de treballar cada tipus, com s'ha de fondre, com s'ha de refredar, en quin punt es pot començar a treballar i, en definitiva, com fer uns bombons tan deliciosos com aquests:


El dinar de l'Hostal Castellterçol va estar a l'alçada, i només en vaig sentir comentaris elogiosos, alguns destacant la bona relació qualitat-preu del menú. I, com si volguéssim tancar el cercle, el dinar va acabar amb un deliciós gelat de galetes maria en el qual vam poder experimentar una aplicació ben pràctica d'un dels ingredients de can Sosa que potencia d'una manera extraordinària l'olor i el sabor de la humil galeta maria.

36 comentaris:

  1. Quin greu, no haver-hi estat! Estic segura de que va ser tot un èxit i espero que ens veiem a la següent.

    ResponElimina
  2. Manel,
    Moltes gràcies per tot. Va ser una trobada totalment rodona. El fred ambiental, va ser vençut per l'escalfor de tots els participants en la trobada, tant per la part blocaire com per part dels industrials que ens va acollir tan amablement. Una vegada més gràcies per la teva perfecta organització i per tenir-ho tot tan ben apamat.
    Una abraçada i fins aviat

    ResponElimina
  3. Doncs es veritat,ja t'ho he dit a l'altre post, m'ho vaig passar genial, en tots els sentits, la companyia, les visites i el dinar. Va ser un dia molt maco, i el marc de tot el poble nevat va arrodinir la jornada.

    Gràcies per tot.

    Ara.

    ResponElimina
  4. Quina llástima no haber pogut estar a la trobada. Esperaba amb ganes les vostres croniques.
    No dubto de que deu haber estat sensacional.
    Enhorabona Francesc per com escius es nota que t'has sentit molt satisfet.

    ResponElimina
  5. Perdona que he posat Francesc en lloc de Manel.

    ResponElimina
  6. Segur que vàreu estar súper ben atesos. He treballat durant 4 anys amb el Sergi. és un gran professional!

    ResponElimina
  7. Moltes gracies , Manel , per ensenyar-nos tot això a tots els que no em estat aquí amb tots vosaltres.
    Una abrasada

    ResponElimina
  8. Estimat amic,

    gràcies per organitzar una trobada tant magnífica. Vam passar un dia fantàstic. Amb el que no estem massa d'acord en que Castellderçol és un poble poc conegut: si és el poble d'en Manel el Generós, conegut arreu gràcies a tu, be i d'un tal Prat de la Riba...

    Una abraçada molt forta!

    ResponElimina
  9. Manel, serà impossible oblidar el dia a Castellterçol per molts motius, un d’ells el caliu humà que hi havia.
    Gràcies a tu i a tots per fer un dia per a recordar.

    Una abraçada.

    ResponElimina
  10. Manel, quina sort!!! A Oreto i a mi ens hauria agradat molt assistir-hi, però no podia ser. A l'altra, ja veurem. Enhorabona per l'èxit!!! Te'l mereixes.

    ResponElimina
  11. Manel... simplement GENIAL...
    Coneixia SOSA, però igualment em va sorprendre...
    La Montse i el Manel Coll ENCANTADORS. (vaig proveir-me dels seus productes..)
    El tema xocolata també interessant.
    El dinar amb una relació qualitat preu INCREIBLE.

    En resum... que has posat el llistó molt alt...

    ResponElimina
  12. Ei Manel, moltíssimes gràcies per tot...ha estat un dia molt ben aprofitat...les matines han valgut realment la pena, i no en dubtava pas!
    Ptnts

    ResponElimina
  13. Valia la pena fer quilòmetres , valia la pena passar fred , que m´encanta , valia la pena llevar-se a les sis del matí , els quilòmetres en bona companyia es van fer curts , el fred amb l´escalfor de tants amics ni es notava i matinar.... doncs matinar amb bon motiu el millor .
    Sosa, una passada , els Coll encantadors per recordar-los sempre , el dinar fantàstic i amb una companyia inmillorable , l´Elies un mestre capaç d´enssenyar molt en molt poc temps i tot d´una ma generosa.
    Una abraçada amic meu

    ResponElimina
  14. Hola Manel!
    Malgrat només poder assistir a la primera de les xerrades (en el nostre cas a Can Sosa) t'haig de dir que vem gaudir-ne moltíssim! La companyia va ser molt grata, la il·lusió de conèixer en persona a molts dels autors de blocs que fins ara no coneixíem, la de retrobar-te amb molts a qui ja etiquetem d'amics, la de l'experiència a Can Sosa gaudint de totes les explicacions i demostracions des de primera línia, ...!!
    Ens va costar molt haver de marxar, la veritat...
    Moltes gràcies per haver organitzat aquest dia tant fantàstic!!!

    Una abraçada!

    ResponElimina
  15. Pels comentaris, veig que tot va sortir rodó. Enhorabona! A veure si quan organitzes la propera hi puc venir. Em sap tan de greu no haver-hi anat, però m'era del tot impossible!
    Et felicito per tota la part que et toca (que em penso que no és poca!)
    Una abraçada!

    ResponElimina
  16. Manel, va ser un dia fantàstic, molt interessant i amb una companyia de luxe. Moltes gràcies per organitzar-ho tot tan bé!
    Ja he vist que em vaig perdre les millors vistes del poble no anant a l'esmorzar.. ;)

    ResponElimina
  17. Ondia!! aquestes elaboracions que us van fer a "can Sosa" tenen un aspecte.... ja espero que algú les penji

    ResponElimina
  18. Ostres com m'alegra llegir que va estar tant bé! Vaig pensar en vosaltres tot el día, a veure si en una altre ocasió puc anar, m'encantaría!.Una forta abraçada

    ResponElimina
  19. Manel moltes gracies, per nosaltres serà impossible oblida aquesta trobada.
    A estat la nostra primera trobada blocaire, em posat cara a moltes persones amb las quals et relaciones virtualment, una d’elles has estat tu, nomes podem dir-te gracies, gracies, gracies, per les tres visites a uns professionals, que han estat dallò mes enriquidores, i el dinar qualitat preu genial. Per cert els Coll una parella encantadora.
    Molts petons

    ResponElimina
  20. Quina enveja em feu tots plegats!
    Llàstima no haver-hi pogut assistir.
    Ja veig que tú Manel, com anfitrió, has estat tan a l'alçada com les indústries que vau visitar.
    Una abraçaa!
    Mònica

    ResponElimina
  21. Manel, moltes gràcies!! Va ser un dia magnífic!! Ja saps, qualsevol dia pugem a comprar bombons, bolets i botifarres (que em van quedar pendents)

    ResponElimina
  22. Manel tenia moltes ganes d'aquesta trobada però ha estat superada en escreix, moltes gràcies per tot, per la teva rebuda i per tots els professionals que ens van rebre . Fins la propera una abraçada

    ResponElimina
  23. Manel; La paraula GRACIES, és la més llegida a tots els comentaris, i així continuu dient-ho jo també; GRÀCIES, doncs per què t'ho mereixes, per totplegat i per què tot va sortir ben rodó -les empreses; Sosa, Coll i Miró- igualment per les explicacions i també per els "testets" i no tant testets que ens van oferir.
    Rep una forta abraçada.

    ResponElimina
  24. Manel,
    Altre vegada gràcies, de tot.
    Per les visites, per la organització, pel menjar i, com no, per haver conegut a tots els blocaires que no coneixia in person.
    A tots plegats, una abraçada,

    ResponElimina
  25. Per milèsima vegada: MOLTES GRÀCIES! per l'organització de la trobada i la teva dedicació per a què fos un èxit, ens ho vam passar tan bé que n'hi t'ho figures, teniem molta il·lusió de venir però la realitat va superar amb escreix les expectatives. Ens va agradar molt totes les activitats, se'ns va passar el dia volant i el dinar pantagruèl·lic el pensem repetir amb la meva mare, que això d'anar a dinar a una masia li donarà un plus que l'emocionarà.
    Molts i molts petons!

    ResponElimina
  26. Manel, pel que llegeixo va ser un dia fantàstic, la veritat és que em feu molta enveja, a veure si un altre dia puc venir.
    Felicitats per l'organització!!

    ResponElimina
  27. Manel, quin èxit de trobada! Ja vec que tothom s'ho va passar genial...no m'estranya!!!! I que bonic veure-ho tot nevat...com si fos una postal de nadal.. ;)
    Felicitats per l'organització!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  28. Manel i blogaires en general que vau assistir a la trobada de CAstellterçol,els que no vam poder venir us tenim molta enveja. Pels comentaris ja es veu que va ser un dia rodó en tots els aspectes.
    Què hi farem! A la propera mirarem de no faltar-hi.
    Petons per a tots i felicitats a l'amfitrió!

    ResponElimina
  29. Doncs jo afegiré un altre comentari per donar les gràcies per l'organització d'aquesta gran trobada i per fer dentetes als que no van poder venir :-D
    La "llimada" de bombons que vam fer a Ca l'Elies va ser antològica!

    ResponElimina
  30. I jo amb les ganes que en tenia, al llit.....quina enveja que em feu i com m'agrada que tot us anés tant bé.
    Felicitats per aqueta organització tant fentàstica, Manel!!!!

    ResponElimina
  31. Manel, volia escriure't abans, però un refredat-grip m'ha deixat desconnectada dels blogs uns dies més dels previstos.
    De nou, moltíssimes gràcies per la magnífica organització!! Ens ho vam passar realment molt bé, i totes les xerrades/demostracions van ser molt interessants! I el marc de Castellterçol nevat no podia ser millor! :)
    Petons!

    ResponElimina
  32. Hola Manel! és la primera vegada que he entrat al teu bloc i m´ha encantat! pel que veig monteu unes trobades impressionants :-0
    A la propera ens apuntem encara que no coneguem a ningú!
    Enhorabona per la teva feina bloggera :-*

    ResponElimina
  33. Hola Manel!
    Només felicitar-te de nou tant per la idea com per l'organització. Portar un grup de 30 persones a tres empreses diferents i després a dinar mereix un aplaudiment interminable!
    I si a sobre ens dus a descobrir petites i grans joies del país, aleshores ja es per a fer-te un monument!
    Moltes gràcies de nou i fins la propera!

    ResponElimina
  34. Felicitats als organitzadors, a veure si a la propera vegada me n'entero de la trobada abans, que sembla que va ser un èxit i us ho vau passar molt bé.

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte