diumenge, 10 d’abril del 2011

gotets de xirivia i bròquil amb entrebancs cruixents


M'agrada molt fer purés i cremes: el puré de patata als nens els encanta, tant si el faig només amb patata i una mica de l'aigua de bullir-la, com si el lligo amb llet o amb nata o l'emulsiono amb oli. Però qualsevol altra arrel és bona per fer un puré: n'he fet de nyàmeres, de salsifins, i fa poc, de naps. Quan vaig fer aquest darrer, amb una arrel que normalment utilitzem només per fer l'escudella, se'm va ocórrer que podia fer el mateix amb una altra arrel a la qual generalment donem el mateix ús: la xirivia. I he de dir que el resultat m'ha encantat: em declaro públicament un enamorat del puré i la crema de xirivia. Té un gust dolcenc molt característic que m'encanta. El vaig fer primer per acompanyar un llobarro, i volia penjar avui la recepta, però després vaig fer aquests gotets i em van agradar tant que han passat per davant de l'altre plat. També l'he posat per acompanyar una ventresca de tonyina a la planxa i tant a l'Aleix com a mi ens va agradar molt la combinació.
Com ja heu vist pel títol, en aquests gotets vaig acompanyar la crema-puré (crema espessa o puré clar) de xirivia amb la mateixa preparació de bròquil, i hi vaig afegir uns tocs cruixents per sobre per donar un contrast de textures, de sabor i de colors. El resultat és molt aparent a taula i el gust em sembla que està prou ben aconseguit amb els tres acabats.
Per fer el puré cremós de xirivia, vaig posar a bullir l'arrel, pelada i tallada petita, amb un pessic de sal, un raig de nata i un raig d'aigua, que el líquid a penes cobrís els elements sòlids, fins que la xirivia va ser tova. Aleshores, amb un cop de túrmix va estar la crema a punt.
El bròquil el vaig bullir només amb aigua i sal, el vaig colar i el vaig posar en un bol amb aigua i gel per aturar la cocció i fixar el color verd. Després, el vaig triturar, afegint-hi una mica de l'aigua de la cocció fins a trobar la textura adequada, que ha de ser una mica més espessa que la crema de xirivia, ja que anirà a sota i així s'evita que es barregin abans d'hora.
A l'hora de muntar els gotets, una capa de puré de bròquil a sota, una més fina de xirivia i, per sobre, tres elements cruixents, sols o combinats: ceba fregida (ja sabeu que normalment faig servir la d'Ikea), xoriç tallat a dauets i fregit i botifarra negra també tallada petita i passada per la paella. Com es pot veure en les presentacions, en els gotets petits hi vaig posar només un cruixent a cadascun, i en un vas més ample, el darrer, ho vaig provar amb tots tres junts.

22 comentaris:

  1. M'encanta la proposta, tant pels seus ingredients com per la seva presentació. Prenc bona nota. De ben segur la faré.
    Salutacions.

    ResponElimina
  2. Una combinació excel·lent i una presentació de llibre! M'encanta!

    ResponElimina
  3. Manel molt bé, que dir sempre + 10!!
    En amí, la xirivia la vaig descobrir en un taller d'en David Lienes i em va encantar.
    Una abraçada,

    ResponElimina
  4. Un gotets fantàstics! Just avui hem fet una crema de nyàmeres, no les havíem provat mai i l'hem trobat boníssima!
    Una abraçada,
    Sandra

    ResponElimina
  5. Paio, estic a punt de nomenar-te rei dels gotets! Quantes receptes tens, ja?

    Aquesta m'agrada pel joc amb la xirivia, que estic amb tu que està molt abandonada fora del brou. Com el nap, vaja...

    Salut!

    ResponElimina
  6. Mira que feu coses curioses i amb una pinta exel·lent

    ResponElimina
  7. Aquest gotets , alegren el cinc sentits , l'olor intens dels cruixents, la vista , doble esplèndida , el sorollet de la cullera mentre l'escurem, textures diferents, quan entren a boca i el gust ha d'ésser exquisit.
    Hi ha un altre plaer tant complet? ... ben mirat si que hi és, oi?

    ResponElimina
  8. els gotets i aperitius són unes de les meves debilitats i aquests no són una excepció!!!!!!
    bona nit per a tothom qui llegeixi aquest bloc aquestes hores

    ResponElimina
  9. Quina bona idea!! La xirivia a la carn d'olla m'agrada molt però he de confessar que no se m'hauria acudit!!

    ResponElimina
  10. Que buena pinta tienen estos vasitos. La presentación estupenda, y seguro que el contenido también!

    ResponElimina
  11. Pim-PAM! PATAPAM!! PA-PA-PA-PA-PA-PATAM!!

    De traca Manel, de traca.

    ResponElimina
  12. La xirivia nomes la faig servir per el brou, però desprès de veure els teus gotets serà una altre cosa, ja que el bròquil m’encanta, i el duo deu d’estar boníssim no tardaré a provar-ho
    Una abraçada

    ResponElimina
  13. Els gotets estic segura de que están boníssims, peró Manel, aquesta vegada les fotos són espectaculars. Molt elegants, podrien ser la portada de la revista "Cuina".
    Felicitats maco,
    Esther
    http://comosiempremadreando.blogspot.com

    ResponElimina
  14. Jo també em declaro enamorada del puré de xirivia! El vaig provar arran d'un comentari del David Lienas en un dels seus cursos i des de llavors n'he fet més d'un cop. Finíssim, és sensacional! Acompnaynt el llobarro ha de quedar diví i en aquests gotets també. A més, la presentació i les textures em semblen espectaculars!

    ResponElimina
  15. M'he sorprés molt en veure que usaves la xerevia per a fer-ne un puré. A mi m'agrada molt cuita al "putxero" (=escudella, a la valenciana) així que la provaré un dia d'aquestos en aquesta versió teua. Salutacions

    ResponElimina
  16. Preciosos aquests gotetes, a mi també m' encanten els pures, però a casa sóc la única a quei li agraden. Té algun altre nom la xirivia? Ara no sé quina mena de tubercle és.

    ResponElimina
  17. Tinc al cap la xirivia per quan faig el caldo. A mi que també m'agraden les cremes la faré. Molt original i la presentació queda molt maca en els gotets.

    ResponElimina
  18. Manel molt bona proposta i una presentacio en gotet fantastic
    una abraçada
    miquel

    ResponElimina
  19. Manel, m'ha agradat molt la versió del puré de patata però amb xirivia!! L'haurem de provar! I aquests gotets sempre ens fan quedar com uns reis a taula, oi? :)
    Petons!

    ResponElimina
  20. Hola Manel, després d'uns dies de desconexió, torno i hem trobo amb meravelles.

    Muas!

    ResponElimina
  21. aquests gotets tenen una presència espectacular .... i amb la crema de xirivies son a més molt originals .... en prenc nota
    una abraçada

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte