dimecres, 27 de juliol del 2011

risotto amb quatre formatges

el principal
aliment 
del món (44)

No havia vist mai enlloc el risotto amb quatre formatges, però en el moment que se'm va ocórrer preparar-lo, diumenge passat, vaig estar segur que els italians ja el feien, perquè són uns artistes del risotto, ho són dels formatges, i ho són en això de combinar-los, com a la pizza "ai quattro formaggi". I com la pizza, si sou formatgers, aquest és el millor arròs que us podeu fer.
Sobre l'elaboració, no cal explicar massa: com en tots els risotti, comencem sofregint ceba en un cassó amb oli d'oliva (o mantega), quan és transparent i abans que enrosseixi, hi posem l'arròs i fem allò que els cuiners en diuen 'nacrar' els grans, és a dir, deixar que adquireixin una aparença i una transparència semblant al nacre; hi tirem una mica de vi blanc, deixem que s'evapori i comencem a afegir-hi brou calent, sense deixar de remenar, fins que està cuit. Aleshores, hi afegim els formatges, apartem del foc, remenem bé i ja el tenim a punt. Ha de quedar mooooolt cremós!
Quins han de ser els quatre formatges? Lògicament, els que més agradin a cadascú, però la intuïció em deia que el millor és fer com amb la pizza, alternar formatges diferents, un de fort, dos de més suaus (almenys un d'ells que sigui cremós) i l'inevitable formatge sec que es posa sempre al risotto, el parmesà, que es pot substituir per formatges semblants com el grana padano o el manxec, per exemple.
En el meu cas, hi vaig posar formatge blau d'Auvergne, parmesà, emmental ratllat i Saint-Paulin, un formatge francès cremós, i la veritat és que va quedar d'allò més  bo. No entenc com no m'havia passat abans pel cap fer-ne!

13 comentaris:

  1. que bo el rissoto!!!!!, si no estigués tant tipa me'n menjaria un plat, sense desmerèixer aquest de quatre formatges , el que més m'agrada és el de ceps frescos.
    salut
    anna

    ResponElimina
  2. Jo tampoc entenc com és que no m'havia passat pel cap... ves que no caigui avui! tinc, parmesà, gorgonzola i segur que algun altre formatge (a casa sóm formatgeaddictes). Gràcies per la idea. Per cert has encertat ben bé amb la textura, nyam!

    ResponElimina
  3. Arròs i formatge, les dues millors menges del món! :)

    ResponElimina
  4. No sé si ja estava inventat, però que hauries de patentar aquest segur que sí.
    Quina pinta més cremosa i bona que fa!
    Petons

    ResponElimina
  5. Poc més a dir perque em sembla que és un plat rodó i simple que ho té tot incorporat. Fins i tot em sembla que porta els 'ohhhhhh' de sèrie a la recepta...

    ResponElimina
  6. Que bo ha de ser, a mesura que m'imaginava remenant el risotto em venien més i més ganes de provar-lo de fer. Gràcies per aquesta pensada! ;)

    ResponElimina
  7. Arròs i formatge?? Dos indispensables a casa.. o sigui que el puc preparar segur. M'encanta la idea!

    ResponElimina
  8. Mmmm! Fa temps que no preparo risotto als quatre formatges i la veritat és que me n'has fet venir ganes. El detall dels trossets de formatge queda molt curiós!

    Petons!
    Anna

    ResponElimina
  9. Aquest ha de ser el nostre risotto ja que ens encanta el formatge, el copio, a vegades ens compliquem la vida i no pensem en lo més senzill.
    Una abraçada

    ResponElimina
  10. tens tota la raó, si funciona amb la pizza 4 formatges, per què no hauria de funcionar amb el risotto? El faré d'aquí poc, oi tant!!! :D

    Petons,
    Anna

    ResponElimina
  11. Ets tot un artista dels rosottos... aquests ha de tenir un sabor ben delcios!!... en pizzes, son les meves preferides
    Una abraçada

    ResponElimina
  12. Avui per dinar-berenar: risotto amb quatre formatges! Ja et diré què tal...

    ResponElimina
  13. es,molt interesant,aquet arroÇ,penso compraré els igredients,i el faré aviat.

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte