dilluns, 27 de juny del 2011

esqueixada de bacallà amb patata i tomàquet



Estiu = recuperació de plats que no fas durant l'hivern, + bloc = buscar la volta a un plat de sempre i presentar-lo que quedi bé. Fórmula infalible. Si hi introdueixes alguna cosa nova, encara millor.
Aplicant aquesta fórmula, va sortir aquesta versió de la típica esqueixada de bacallà, que no s'hauria de dir així, perquè el bacallà no va esqueixat, sinó tallat a ganivet, però vaja, tampoc no deixarem que un detall ens espatlli la història...
Ja he parlat de l'esqueixada aquí altres vegades, i normalment la faig, a més del bacallà, amb ceba tendra, pebrot vermell i pebrot verd, oli i julivert, i sovint hi poso també olives negres, que hi lliguem molt bé.
Aquesta versió d'avui porta aquests mateixos ingredients, més dos de nous, patata i tomàquet.
Les patates les podem bullir amb pell o coure-les al microones, uns cinc minuts a màxima potència, segons la mida; sigui com sigui, deixem refredar les patates, les tallem a daus, les salem i en posem una primera cada dins d'un motlle, quadrat o rodó. Sal, un fil d'oli i a sobre hi posem una nova capa de pebrot vermell tallat a dauets i amanit també amb oli i sal. La capa següent, per alternar colors, serà de ceba tendra; si no és prou dolça, la posem una estona abans amb aigua i vinagre, l'escorrem i l'afegim a l'esqueixada, amanida també amb una mica d'oli i sal. Una darrera capa de pebrot verd abans de posar el bacallà a sobre, tallat a daus, i prèviament dessalat, és clar. Finalment, les olives negres, en aquest cas en forma d'olivada barrejada amb oli d'oliva, que posarem per sobre del bacallà
Al costat, per anar barrejant mentre mengem, tomàquet sense pell ni llavors tallat a daus i amanit amb oli i sal.

14 comentaris:

  1. Realment un plat d'estiu, frequet, fresquet...
    Et volia preguntar, a on puc trobar aquest plat de pissarra de la foto. M'agraden molt i voldria comprar-ne algun.
    Moltes gracies.

    ResponElimina
  2. Tetris power Manel!! hehehe. M'encanta l'emplatat compacte i geomètric. :)

    ResponElimina
  3. Ets un artista Manel! M'encanta!
    petons.
    Belén

    ResponElimina
  4. Quin goig que fa aquesta esqueixada-reinventada!!!!
    Gairebé aconseguiràs que m0agradi l'estiu1!!!
    Petons

    ResponElimina
  5. Nosaltres de tomata sempre n'hi posem, però la idea de la patata és molt bona!! Una presentació de luxe! No hi ha res com tenir bloc epr reinventar els clàssics!

    ResponElimina
  6. Hola
    A casa també li posem el tomàquet però la patata no, i la propera vegada hi afegire que segur que ens agrada força,
    Una molt bona presentació!

    ResponElimina
  7. Un dels meus plats preferits a l'estiu!De fet, la variació amb patata o amb mongeta cuita, cigrons...sempre funciona bé, però realment amb la patata queda molt més fina, i presentada així ja és un luxe! A reveure!

    ResponElimina
  8. Un plat de sempre amb una presentació de 10.
    Una abraçada

    ResponElimina
  9. Quina presentació tan bonica, el meu marit encara està al·lucinat amb la Lassanya de Gaspatxo!

    ResponElimina
  10. Com m'agrada l'esqueixada. I aquí a Eivissa no en fan enlloc, però sempre que vaig cap a Catalunya en demano vagi on vagi! em torna boja!. Provaré de fer-la a casa, que ara amb aquesta calorota abelleix moltíssim.
    petonets!

    ResponElimina
  11. T'ha quedat un plat excepcional. La presentació és preciosa i molt abellidora. Me l'apunte a "pendents". Salutacions

    ResponElimina
  12. magnifica formula... i magnifica esqueixada

    ResponElimina
  13. Hola Manel, doncs si vas a Andorra molt bé perquè allà tenen bons formatges francesos a bons preus :)
    Així podràs fer-los servir també per elaborar alguna recepta d'aquestes que tenen tan bona pinta :)

    ResponElimina
  14. Quin muntatge més bonic. Jo vaig deconstruir una esqueixada l'any passat, però em va quedar una mica xurro XDDD

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte