diumenge, 1 de febrer del 2009

amanida de fulla de roure amb mandarina i llagostins

En qüestió d'amanides, jo sóc com la canalla, que si no porten un plus em costa menjar-ne, només que a diferència dels nens, com que sé que cal menjar aliments frescos i crus, en faig cada dia malgrat que íntimament entengui les seves protestes.
Unes fulles i uns tomàquets, la base de les amanides de cada dia, passen molt millor amb algun fruit de mar, ja siguin llagostins, tonyina o anxoves, i la fruita té la virtut de donar a les amanides un contrapunt totalment diferent, tant si la posem sencera com si només aprofitem el seu suc per a l'amaniment.
Aquesta proposta d'avui no té cap secret, és feta amb enciam fulla de roure, que aporta una gama cromàtica al plat molt interessant, enciam llarg del tipus romana, tomàquet d'amanir, mandarines i llagostins cuits.
Al voltant del plat hi vaig posar els brots de fulla de roure amb el color fosc cap a fora, al centre, rodanxes de tomàquet, i a sobre, una barreja dels dos enciams tallats petits. Les fulles anaven amanides amb una vinagreta suau d'oli, una mica de vinagre de cabernet i una punta de mostassa, i a sobre dels tomàquets hi vaig posar cues de llagostí cuites, amb una mica de maionesa a sobre, i uns grills de mandarina entremig.
Malgrat que no sóc un gran fan ni de la fruita de de l'enciam, la barreja de la mandarina amb les fulles verdes queda d'allò més bona i ajuda molt a menjar de gust les dues coses.

15 comentaris:

  1. Manel, a mi m'encanten les amanides...però ara amb el fred no em venen tant de gust. Però aquesta ha d'estar magnífica...M'agrada molt la combinació...

    ResponElimina
  2. Manel, aquesta amanida deliciosa. A mi les amanides amb taronja m'agraden molt. Amb taronja de la gran, a rodanxes. Amb mandarina no l'he tastada mai, però si amb taronja és bona, amb mandarina ha de ser també molt bona. A més digestiva.
    Salut!!!!

    ResponElimina
  3. Jo ara he avorrit l'enciam i prefereixo comprar endivies...em va a èpoques però també ho combino sovint amb fruita, sobretot poma grand smith que al ser àcida fa una combinació molt bona.
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  4. Doncs, nosaltres tan si avorrim les amanides com si no, ara ens toca època de règim i per tant amanida al canto. Aquesta teva, és molt xula, i per sortir de la monotonia amanidera és genial.

    ResponElimina
  5. Manel, les amanides m'encanten i la combinació que proposes queda apuntada! Jo faig unes barriges-barreges... la poma també hi queda molt bona! O les maduixes! Petons!

    ResponElimina
  6. núria, a mi no m'agraden gaire, però com se n'han de menjar, almenys que passin bé!

    olles, és veritat que els cítrics combinen molt bé amb les amanides, com altres fruites (magrana, alvocat, etc.). i aquest aspecte digestiu no l'havia considerat, però tens tota la raó.

    eva, a mi m'ha passat al revés, fa molt de temps que no menjo endívies, i ben bé no sé perquè.

    parella vermella, apa que estareu guapos amb tanta amanida i tan pocs greixos, la roba ja no minvarà més!

    mercè, tens tota la raó, pomes, maduixes, magrana, tot i queda bé... i ajuda a passar l'herba ;))

    ResponElimina
  7. M'agrada aquesta amanida. La combinació amb cítrics és original. Una pregunta, vas treure la pell dels grills de mandarina o no cal?.

    Fins aviat

    ResponElimina
  8. Càram, nosaltres tampoc som molt d'amanides, i menys quan són dues fulles d'enciam sense cap mena de gràcia! Aquesta sí que té molt bona pinta.
    Petons

    ResponElimina
  9. Mira Manel m'agradat molt aquesta amanida! Saps com que diumenge tinc convidats, te la pillo. Però jo hi afeixiré unes favetes amb oli d'aquestes que ja venen fetes.

    Ja t'explicré com m'anat!!

    Recordssss.

    ResponElimina
  10. Hola, Manel!
    T'he conegut entrant a altres blocs, i he sentit la curiositat de visitar-te.
    Aquesta amanida, fantàstica! Hem d'aprofitar que és ara quan les taronges i les mandarines estan millor. Jo en menjo a totes hores!

    ResponElimina
  11. A mi m'agraden molt les amanides i hi poso de tot, fruites fresques (taronja, poma, pera..), fruits secs, llegums, etc. Però aquesta encara no la he provat i te molt bona pinta!!
    Jo tb vaig trobar molt interessant els curs de risottos i la teva crònica com sempre genial.....

    ResponElimina
  12. Les amanides m'agraden molt i, com més originals, millor. Aquesta me la menjaria ara mateix. Salutacions

    ResponElimina
  13. Una bona amanida, si senyor! Ara amb cura a l'hora de posar-hi l'amaniment, que si ens passem d'oli ens engreixa tant com un altre plat qualsevol. Si la fem amb citrics, una culleradeta d'oli i un raget de suc de taronja, què us sembla?
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  14. I diuen que els homes no entenen de decoració? I tots els morats de les fulles cap a dalt, fent joc ? Mira com també ens fixem en tot,
    a part dels ingredients..
    Fins la propera..

    ResponElimina
  15. glòria, quan hi poso taronja si que pelo els grills, però amb la mandarina trobo que no cal, perquè té la pell més fina.

    lúculus, veig que coincidim de gustos, però ens hem d'aplicar allò que diem als nens: s'ha de menjar molta fruita, verdura i hortalisses crues :DD

    anna, celebro que t'agradi, i estic segur que amb l'afegit de les favetes guanyarà molt. que vagi bé el dinar!

    margarida, benvinguda a aquesta casa i al món dels blocs, que he vist que el teu encara fa olor de nou. veig que t'agraden molt les postres, que és on jo vaig més fluix, ja vindré a casa teva a buscar idees.
    fins aviat :D

    xaro, fas bé de menjar amanides, però encara més d'enriquir-es, i si és amb alguna proteïna d'origen animal, pel meu gust, encara millor :D

    francesc, les amanides ofereixen moltes possibilitats, només és qüestió d'anar provant, com tot a la cuina.

    dolça, jo crec que l'oli bo en cru no engreixa gaire, i sinó, és igual, perquè és tan bo! i l'àcid cítric de la fruita hi queda fantàstic, tens tota la raó.

    maria, ja ho sé que us hi fixeu, ja, per què et penses que les poso bé, si no? :))

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte