dissabte, 28 de març del 2009

bresaola

Gràcies a una companya de feina, casada amb un italià, he descobert la bresaola, un ¿embotit? italià fet amb carn de vedella ideal com a entrant amb una preparació d'allò més simple.
He posat embotit entre interrogants perquè no és carn embotida en un budell, ni tan sols és de porc, com acostumen a ser aquí els embotits. Tampoc té res a veure amb la cecina de Lleó, una espècie de pernil fet amb carn de vedella.
La bresaola és típica de la regió de la Lombardia, d'un poble al costat del llac de Como, i es fa amb una peça de rodó de vedella que s'amaneix amb sal i espècies durant uns dies i després es posa a assecar a l'aire dels Alps entre un i tres mesos, fins que la peça queda reduïda gairebé a la meitat, la carn curada i el sabor concentrat. Es menja tallada en llesques finíssimes.
La Mati, que és qui me'n va parlar, diu que ella i el seu marit, el Claudio, se la mengen simplement amb pa i un raig d'oli, però jo prefereixo amanir-la una mica més com si fos el seu cosí el carpaccio, amb pebre, oli i parmesà tallat ben fi. A sobre d'unes torradetes com les que vaig recomanar aquí, regades amb un altre filet d'oli verge, és una menja deliciosa.
Per sort, ara no cal anar a Itàlia a buscar la bresaola, sinó que se'n troba tallada i envasada al buit en botigues de productes italianes i fins i tot en cadenes de supermercats com el Bon Preu, on en venen una que porta fins i tot una bossa de salsa pesto i una recepta per preparar-la d'una manera diferent. No és barata, però és com el salmó i altres productes, que amb un paquet de cent grams en tens prou.

16 comentaris:

  1. Manel, doncs molts gràcies per apropar-nos aquesta carn curada típica de la Lombardia perquè no la coneixia ni l'he tastat mai!! O sigui que hauré d'averiguar a veure si aquí també arriba! ;) Tal com la presentes tu, amb el parmesà i l'oli ha de ser ben bona!!

    ResponElimina
  2. Manel, sóc jo el que no pot seguir el teu ritme d'excelència. Aquesta amiga mig italiana que tens i que també és meva no m'havia dit res de la bresaola. Segur que ho provaré. I qué dir d'aquests tomàquets farcits. La recepta encara serà millor d'aquí uns mesos quan els tomàquets siguin de l'hort de veritat.

    ResponElimina
  3. Manel,

    Jo la Bressaola la hi provat a Italia i puc certificar el que dius, és deliciosa.
    La vaig menjar amb Gnocco fritto, que son una espècie de panets quadrats de massa de pizza fregida que també son boníssims per menjar qualsevol embotit italià.

    Be, és que a Italia sempre es menja be i tot està molt bo. Jo tinc la sort d'anar-hi sovint per feina i sempre en gaudeixo.

    Salut
    Pepin

    ResponElimina
  4. Mmmmm, jo la menjo normalment amb la salsa pesto que porta, la mozarella a trossos per damunt i olives negres.. deliciosa.. Quan en tens un envàs a la nevera et salva de molts sopars insípids..

    ResponElimina
  5. Doncs jo, com la Mercè, tampoc l'he tastada mai... amb els encenalls de parmesà deu quedar deliciosa, serà qüestió de buscar-la i provar-ho :)
    I la versió de la Maria... em sembla que encara deu ser millor, oi?
    Mira, m'has donat una idea pel berenar sopar de Sant Josep que tenim demà ;)

    ResponElimina
  6. Jo no ne menjat mai, però a simple vista i avans de llegir el post m'ha semblat carpaccio de vedella! jejeje però digue'm que es curada, no?

    Te de ser bo!

    ResponElimina
  7. No coneixia la "bresaola". M'ha semblat una temptació per als sentits. Segur que hi cauré. Salutacions

    ResponElimina
  8. Crec que no l'he provat mai... Apuntat!

    ResponElimina
  9. Manel, no el coneixia i m'agrada que m'hagis parlat!! Ara tinc ganes de provar la bresaola i la teva proporta m'atreu molt!!

    Núria

    ResponElimina
  10. Doncs jo tampoc l'he tastada mai, però també m'apunto a buscar-la i tastar-la, és un bon suggeriment per a un pica-pica.

    Fins aviat

    ResponElimina
  11. No ho havia vist mai, ni tampoc ho he testat.Ho provaré.
    a Rebeurà

    ResponElimina
  12. La part masculina de la familia diu que es molt bona, la part femenina la desconeixia. Com que confio moltíssim en els vostres dos paladars, la tastaré aviat. Un petó.

    ResponElimina
  13. Doncs jo ho he tastat i puc contrastar que està molt bo aquest embotit. Salut!!!!

    ResponElimina
  14. mercè, segur que per aqui n'hi deu haver, perquè els italians són unes espases escampant els seus productes pel món mundial.

    jose, segur que amb els tomàquets deu teu hort surten unes amanides magnífiques. i sobre productes italians ja saps que a la mati sempre se li ha de fer cas.

    pepin, sí que és una sort anar sovint a itàlia perquè tens tota la raó que a tot arreu s'hi menja molt bé.

    maria, jo també la compro d'aquesta que porta salsa pesto, però no l'he barrejat mai, ho provaré si a tu t'agrada i ja et diré què.

    gemma, potser a hores d'ara ja l'has provada, sinó, la veritat és que t'arregla un entrant amb ben poca feina.

    anna, efectivament és com carpaccio, però amb carn curada, que li dóna un gust més fort i molt bo.

    francdesc, de tant en tant és bo deixar-se caure en aquestes temptacions.

    sara maria, et dic al mateix, un sobret de cent grams t'arregla uns entrants amb pca feina.

    núria, si li treus les torradetes, aquesta segur que es deu adaptar bé al mètode ;)

    glòria, a l'empordà segur que heu menjat embotits més bons, però aquest és diferent i per uns entrants de pica-pica va fantàstic.

    dolors, m'agrada que en aquesta pàgina també hi trobeu de tant en tant coses que no coneixíeu.

    amics vermells, la part masculina faria bé de compartir els seus coneixements amb la part femenina i no reservar-se les coses bones ;)

    olles, sort que els que l'heu tastat corroboreu que és bo, que sinó hauria quedat fatal :D

    ResponElimina
  15. hola Manel bon dia, jo a casa també faig servir Bresaola és molt bona i saps com la posem de vegades? sobre un llit de ruccula a sobre la bresaola i per sobre encenalls de parmesano amb un rajolinet oli + pebre i queda supér bó també.
    Petonets
    mar

    ResponElimina
  16. mar, segur que aquesta fórmula que proposes queda boníssima, perquè la ruca lliga molt bé amb aquest tipo de carns, la pròxima vegada la provo.

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte