diumenge, 24 de juliol del 2011

pollastre del brou gratinat amb allioli


He insistit moltes vegades en la conveniència de treure el màxim profit dels aliments i dels treballs que fem a la cuina. D'aquesta cuina d'aprofitament en vaig parlar en aquest article i n'he donat exemples com aquesta  amanida tèbia. Avui en tinc una altra (bona) mostra.
Com explicava en el darrer post, en el sopar que vam fer dimecres a casa del Xesco Bueno em va tocar preparar un arròs cremós verd amb gamba vermella de la costa, i havia de portar fet de casa un brou blanc d'au amb verdures. La veritat és que no hi vaig pensar fins que el mateix dia m'ho va recordar l'amfitrió, i a correcuita vaig haver de preparar un brou de pollastre.
El vaig fer amb dos quarts posteriors de pollastre que tenia al congelador, ceba, porro, pastanagues, llorer i sal, els vaig posar a bullir amb aigua i me'n vaig anar a pedalar tres horetes, suficient per trobar el brou fet en tornar.
Com que era (molt) tard i tenia gana, em vaig menjar un dels quarts de pollastre simplement tret del brou calent, escorregut i amanit amb escates de sal i un raig d'oli, i acompanyat amb les pastanagues regades amb una salsa de mostassa suau. Una delícia, de veritat: la carn de l'au que ens ha deixat un brou que després farà que un simple gra d'arròs es converteixi en una delícia, també pot ser una delícia per si sola.
L'altre quart me'l vaig guardar pel dinar de l'endemà, perquè se'm va passar pel cap preparar una versió de terra del conegut bacallà a la mussolina d'alls, un plat que va estar molt de moda fa uns anys i que em sembla plenament actual.
L'endemà, per tant, vaig preparar una maionesa amb un punt d'all (això va a gustos, amb un gra d'all sense el cor jo en vaig tenir prou, si la voleu més potent, poseu-n'hi dos, i si la voleu més suau, escaldeu o escaliveu els alls abans). La preparació, l'habitual: en el pot del túrmix hi posem un ou sencer, un pesic de sal, l'all i quatre dits d'oli. Posem el túrmix al fons del pot, l'engeguem i no el movem fins que veiem que la salsa està emulsionada, aleshores poc a poc el fem anar amunt i avall perquè s'acabi de lligar. Si no hi hem posat massa oli, obtenim una salsa espessa, que és el que necessitem per cobrir la carn. A vegades la mussolina es fa a partir de la maionesa, feta només amb el rovell d'ou, i afegint-hi la clara muntada, per donar-li més volum, però a mi em sembla que així queda prou bé.
Escalfem una mica el pollastre, hi posem una capa d'aquesta maionesa per sobre i ho posem un parell de minuts sota el gratinador, fins que es comenci a enrossir, però vigilant que no es cremi.
Vaig acompanyar el pollastre amb uns triangles de 'tortillas' de blat i unes verdures fetes a la planxa: carbassó, pebrot verd i pebrot vermell, tallats en trossos grossos, passat per la planxa i després tallats a trossos més petits, d'una mida regular. Un bon resultat per no rebaixar el to dels àpats del dia abans.

13 comentaris:

  1. Una bona manera d'aprofitar el pollastre del brou!!! acostumo a fer croquetes o empanadas amb ell. Ho provaré! aqmb les verduretes a la planxa... ummmmm!!!!!!

    ResponElimina
  2. jo també en faig croquetes, però mira, un dia ho hauré de probar així, que a mi tots els gratinats m'encanten.

    ResponElimina
  3. Caram! Sí que va donar de si aquest pollastre. Ningú ho diria que és una recepta d'aprofitament!

    Petons!
    Anna

    ResponElimina
  4. Quina bona idea, aplicar la mussolina que tants cops he menjat amb peix al pollastre!!! I la idea encara és millor si estàs aprofitant una cosa que d'altres llencen a les escombraries. Ole tú! :) jaja

    ResponElimina
  5. Estic totalment d´acord amb les teves paraules, hi ha que aprofitar els ingredients a la cuina i això no significa haver de renunciar a fer receptes especials, m´agrada molt aquest pollastres gratinat i penso fer-lo perquè als meus fills els preparo brou moltes vegades...una abraçada

    ResponElimina
  6. bona pensada!... té un aspecte gairebé d'una pasta dolça de "pastisseria"... no m'extanya que en sortis un magnific arròs...
    Una abraçada

    ResponElimina
  7. Això és fantàstic Manel. No se m'hagués acudit mai i estic segura que el seu sabor deu ser.. sublim!! Queda apuntat! Petons

    ResponElimina
  8. Una idea magnífica que mai m'hauria passat pel cap. S'ha d'aprofitar tot!

    ResponElimina
  9. Manel una buena manera de hacer cocina de aprovechamiento y te ha quedado muy apetecible,tomo nota
    miquel

    ResponElimina
  10. Un plat ben suculent!!! i una manera diferent d'aprofitar el pollastre del brou! bona setmana!

    ResponElimina
  11. Una manera diferent, a les croquetes o crestes, per aprofitar el pollastre del caldo!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  12. Ostres, es diria que és un brioix de pollastre! Quin plat més curiós...

    ResponElimina
  13. Però quina idea més original!!!
    L'anoto.

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte