dissabte, 22 de gener del 2011

nova trobada gastroblocaire: escapada a l'empordà



Fa pocs dies, el 9 de gener, va fer un any de la darrera trobada gastroblocaire, a Castellterçol, i molts tenim ganes de tornar a celebrar-ne una altra en què ens puguem veure, aprendre i gaudir de la gastronomia. Per això fa temps que estudiava diverses alternatives i l'espurna que va encendre el motor finalment va sortir d'un nou company blocaire, el Manu, que també és creador d'una petita empresa artesana renovadora del món de les melmelades i gelees, El rebost de l'Empordanet, de Sant Pere Pescador (Alt Empordà).
El Manu em va oferir la possibilitat de fer-li una visita per conèixer la seva feina i de seguida vaig veure que es podia fer una convocatòria més àmplia si aconseguíem més activitats per omplir la jornada i justificar un desplaçament que per alguns pot ser força llarg. Ell mateix es va encarregar de contactar amb el Martí, propietari de la formatgeria Mas Alba, un petit productor artesà de formatges de cabra que està aconseguint un gran reconeixement aquí i a fora des del nucli de Terradelles, al municipi de Vilademuls.
Vaig compartir la proposta amb lÒscar Starbase i el Josep Àngel Massitet, que van acollir la notícia amb entusiasme, i aquest darrer va tenir la idea de com completar la jornada: una visita als Celler Espelt, de Vilajuïga, també a l'Alt Empordà, bons amics dels blocs catalans i productors de grans vins que ja vam tenir ocasió de tastar en un sopar gastroblocaire l'any passat a Barcelona, i amb qui es va encarregar de contactar la Mar.
Aquest és el contingut de la jornada, i la data, el dissabte 5 de febrer. Us explico com ho farem?

A les deu a Terradelles

Com que les activitats són prou interessants i a tots ens agrada xerrar i saludar gent que potser farà un any que no hem vist, o que no hem vist mai, més val que comencem a una hora prudent, a les deu del matí. El punt de trobada és el Mas Alba, al seu web trobareu aquest mapa per accedir-hi, però no sembla complicat, ja que és molt a prop de l'autopista.
Les activitats del matí les hem concentrat en aquesta bonica masia empordanesa del segle XVIII dedicada al turisme rural i a formatgeria portada pel Martí i la seva família. Allà podrem conèixer de primera mà tot el procés del formatge, des de la cria de les cabres, l'extracció de la llet, l'elaboració dels formatges, la criança a la cova, etc.
En Manu també ens presentarà allà les seves melmelades i gelees, ens explicarà com les fa, les podrem tastar i ens explicarà la filosofia que s'amaga darrere les seves elaboracions innovadores i rupturistes.

La seva última creació: llàgrimes de gintònic. M'ha promès que serem dels primers a tastar-les!
Per no estressar-nos i tenir un dia relaxat alhora que profitós, dinarem al mateix mas, un àpat amb productes de l'explotació en el qual el cabrit, en diverses preparacions, i els formatges, tindran un protagonisme estel·lar. El preu per persona és de 25 euros.
Dinarem d'hora, perquè havent dinat ens desplaçarem a Vilajuïga, a una mitja hora de distància, per visitar el Celler Espelt. Crec que val la pena que hi arribem d'hora per poder visitar l'entorn amb llum de dia, les vinyes, si s'escau, la preciosa masia ensenya de l'empresa, abans de centrar-nos en l'interior i en l'elaboració dels magnífics vins que produeix aquest celler.
La trobada acabarà amb aquesta visita. L'hora, ja us ho podeu imaginar, dependrà de l'interès que hi posem, les preguntes que fem i les ganes que tinguem d'allargar la jornada.
Per apuntar-vos, sisplau deixeu un comentari especificant quants sereu, i també si us sobra lloc al cotxe o bé necessiteu un transport, per tal d'anar-nos repartint.
S'entén, doncs, que del transport, com en la trobada anterior, se n'ocupa cadascú, però com sempre, si especifiquem qui en necessita i qui n'ofereix, es podran resoldre tots els problemes que puguin sorgir.
Per raons d'espai per a les visites i el dinar, hem hagut de limitar el nombre de participants a 35 persones, de manera que, com fem sempre en cursos i trobades, faré una llista amb els primers inscrits i una de reserves per si algú no pot venir. En aquest cas, sisplau, digueu-m'ho amb temps per poder avisar a les persones de la llista d'espera.

El Rebost de l'Empordanet

El Rebost és una iniciativa personal del Manu, autor també d'un original bloc, un home polifacètic, viatger, instal·lat durant anys a l'Orient, enamorat de la filosofia del Tao, que aplica els coneixements adquirits al Tibet a la confecció de melmelades i gelees de fruites, verdures, flors, vins i licors... de tot el que us pugueu imaginar i més.
Tot i ser un productor artesà, les seves elaboracions arriben arreu del món, amb una gran acollida al mercat japonès. El Rebost elabora gelees de romaní, farigola i espígol, de taronja amb vainilla de Tahití, de roses, de llessamí o de violetes; melmelades d'anxova amb vermut de Reus, de ceba amb panses i vi de garnatxa; llàgrimes de fum, de vermut, de cervesa, d'albergínia, de vi de malvasia amb làmines d'or... un catàleg que fa marejar de tan ampli i suggerent. I tot plegat, aplicant la filosofia del ying i el yang... ja ens ho explicarà.

Formatgeria Mas Alba

A la formatgeria del Mas Alba tenen prop de 300 cabres dedicades a la producció de llet per elaborar deliciosos formatges artesans que maduren en una cova que podrem visitar mentre sentim les explicacions del Martí sobre el meravellós món dels formatges.
Amb només tres elaboracions, el PetitOt, el Cremós i el Tupí d'Alba, podrem conèixer les principals formes d'elaborar aquest derivat de la llet i convertir el que la natura va concebre con l'aliment dels petits cabrits en una delícia per als nostres paladars.
Si m'ho permeteu, espero amb especial interès tastar el Cremós d'Alba, un formatge a l'estil de les famoses 'Tortas' extremenyes, formatges als quals es treu la tapa superior i ofereixen un interior cremós, entre tou i líquid, ideal per untar sobre un bon pa i fer-te sentir a la glòria.
Tastarem els formatges després de conèixer els detalls de la seva elaboració, i no faltaran en el dinar, com tampoc no hi faltarà la carn de cabrit, de les millors que es poden menjar.

Celler Espelt

El Celler Espelt és un vell conegut de la família gastroblocaire catalana, ja que ens va oferir una selecció dels seus productes en el sopar que vam organitzar a Barcelona l'any passat.
En aquesta ocasió, l'Anna Espelt i la seva família ens obren les portes de la masia on tenen la seva seu i de les vinyes i els cellers on neixen i es transformen els raïms de garnatxa, macabeu, syrah, cabernet, merlot i una àmplia varietat que donen quatre tipus de vins blancs, quatre de negres, quatre vins dolços, dos rosats i dos vins escumosos.
Vailet, Mareny, Quinze roure, Terres negres, Sauló, Lledoner són alguns dels noms dels seus vins, que evoquen prou a les clares el seu compromís amb el territori, tant amb els llocs com amb els raïms autòctons que tracten amb cura per obtenir uns vins que fan les delícies dels nostres àpats. 

Em sembla que amb aquest programa el 5 de febrer pot tornar a ser una diada memorable per a la família gastroblocaire. Fins d'aquí a quinze dies! 

Llista d'inscrits
(INSCRIPCIÓ TANCADA)

Òscar, Laia i Cris (De cuina.net)
Àngels i Joan (La cuina d'Àngels) 
Marta Jubert (Pa de nous)
Mercè Dalmau (Cuina per llaminers)
Carme (Cuinetes)
Dolorss i Pau (Blog de cuina de la Dolorss)
Mar Calpena (Baixa gastronomia)
Xaro Morral (El raconet de la cuina)
Carles i Maragda (La Quinta de Luculus)
Glòria i Josep (El cafè de nit)
Nuni, Miquel, Alba i Guillem (Cuinetes)
Assunción i Miquel (Fem un mos)
Anna Genís (Llepadits)
Mai Martí (Maiblog) 
Dolça i Rosa Maria (No tot són postres a la cuina) 
Josep Àngel Guimerà (Olleta de verdures)
Sara Maria Aixàs (Delícies del rebost)
Miquel i Maribel (Les receptes del Miquel)
Anna i Jordi (Betes i clicks)
Margarida i Pere (El món de la cuina)
Anna Castell (Petroglifa)
Josep Bayé (Menja de bacallà)
Rosa i Tarsís, lectors
Manel i Montse (Cuinar és generós)

39 comentaris:

  1. Contan's a la Laia, la Cris i a un servidor mateix.
    I aquesta rebequeta la tenia jo abans, senyora!! :-P

    ResponElimina
  2. Que puntual, nosaltres som dos en Joan i jo, en principi nem sols al cotxe.Petons

    ResponElimina
  3. Sóc la primera??? Ja em pots apuntar!!!! Em queda una mica lluny però vindré....
    Ptnts
    M

    ResponElimina
  4. Que bé!!! :) Manel, gràcies per l'organització!! :) A mi, també m'hi pots apuntar a tot, excepte la visita al celler Espelt.
    Petons!

    ResponElimina
  5. Podeu comptar amb una servidora.
    Una abraçada,

    ResponElimina
  6. manel, compta amb el pau i amb mi! a veure si aquest any no neva!
    dolorss

    ResponElimina
  7. A veure si aquest any la febre no em torna a deixar al llit, apunta'm!!!

    Xaro

    ResponElimina
  8. Manel! & Company!
    Moltes gràcies per organitzar este peazo de trobada. El programa és fantàstic i també engrescador
    Sisplau apunta-mos 2: Carles i Maragda, a tot!

    Moltes gràcies de nou. Besets!

    ResponElimina
  9. Nosaltres tampoc no faltarem!

    Glòria i Josep

    ResponElimina
  10. Hola Manel! Gràcies per la iniciativa!
    Trobem tot el contingut de la visita molt interessant!
    Nosaltres vindrem el Miquel i jo amb els dos nens (l'Alba i el Guillem).
    Curiosament fa poques setmanes vem conèixer el productor del Mas Alba i li vem tastar i comprar els seus formatges! Són boníssims!
    Saps si al Mas Alba tenen l'opció de menú infantil?

    Gràcies!

    NUNI

    ResponElimina
  11. Manel també conta amb nosaltres Assunción i Miquel.
    Una abraçada

    ResponElimina
  12. Bon dia Manel,
    L'Anna Genis del Bloc Llepadits també s'apunta.
    Té problemes amb Internet i per això ho faig jo en el seu nom.
    No t'ho he dit abans, però gràcies per la organització i els teus col·laboradors de luxe.
    Salut,

    ResponElimina
  13. Compta amb mi també.
    Una abraçada

    ResponElimina
  14. Pots apuntar a la Glòria, àlias Dolça, si us plau?

    Ens queda lluuuuny als de les terres del sud, eh!! Farem l¡esforç.

    PTNTS

    ResponElimina
  15. Tiuuuuuuuuu!!!! Què fas que no em poses a la llista oer defecteeeeeeeeeeee??????? :-P
    Només vindré jo, mestre!!!
    I vaja post t'has currat, Manel!!! Com dir que no a una proposta tan ben explicada???

    Salut!

    ResponElimina
  16. Ohhhhhhhhh...a veure si el Jan aprèn ràpid a caminar per poder tornar a venir a aquestes trobades1 Us ho passareu genial! Felicitats per l'organització!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  17. Hola sóc la Rosa Lleonart, i l'any passat no vaig poder venir, malgrat em feia molta il·lusió conèixer tots aquest magnífics blocaires. Tot i que no tinc bloc, us segueixo de ben a prop.
    Serem dos, en Tarsís i jo, i vindrem amb el nostre cotxe.
    Gràcies, Manel.
    Rosa.

    ResponElimina
  18. Per cert, aprofito per fer una recomanació a aquells que siguin matiners... podeu anar a l'ecomercat de Món Empordà que el dia 5 es fa a Rupià. Per a més informació: http://www.monemporda.org/mercats.htm

    ResponElimina
  19. Vaja, tots us heu posat d'acord per quedar el dia 5... i jo aquell dia tinc examen :-(
    En fi, un altre dia serà; suposo que a ningú li farà res que no surti la meva crònica d'aniversari ;-)

    ResponElimina
  20. Manel comta amb nosaltres Maribel i Miquel vindrem amb el nostre cotxe
    Vaja post t`has currat molt Manel
    Una abraçada
    miquel

    ResponElimina
  21. ja veieu que esteu tots apuntats, però deixeu-me puntualitzar algunes coses

    rosa, aquesta trobada en principi només és per a persones que fem un bloc de cuina. de tota manera, ho he consultat amb alguns companys i a cap ens sembla malament que vingueu, al contrari, ens l'alegrarem molt, sempre que hi hagi places. en principi, hi ha lloc i no crec que ara ja s'apuntin gaires més, si ara hi hagués una allau de peticions, n'hauríem de parlar, però.
    espero que ens coneixerem el dia 5 a terradelles.

    eva, surfzone, em sap greu que cap dels dos pugueu venir, però no patiu, que en farem més!

    mercè, gràcies per la recomanació, a veure si som capaos de matinar tant!

    ResponElimina
  22. Perdo m’oblidava, nosaltres anirem sols al nostre cotxe, i tenim un parell de places buides, per si algú li pot interessar.

    ResponElimina
  23. Hola Manel,

    crec que ja t'ho ha comentat l'Oscar "starbase", si queden places, jo vindré amb la meva parella (som l'Anna i en Jordi) però marxarem després de dinar.

    És que les bodegues Espelt les vam visitar fa 4 mesos :-) però tota la resta ens fa molta il·lusió!

    Per si a algú li serveix, nosaltres som dos i aniríem amb cotxe però des de Girona ciutat (només a l'anada, clar)

    ResponElimina
  24. anna, ja estàs inscrita. m'alegro que vinguis, i espero que la trobada valdrà la pena

    ResponElimina
  25. Hola, Manel!
    Ja pots apuntar dos més a la llista, al Pere i a mi. A veure si tenim sort i encara hi som a temps!
    Petons

    ResponElimina
  26. margarida, pels pèls i estirant una mica, però hi cabeu.benvinguts!

    ResponElimina
  27. Ostres ostres!!! Veig que ja he fet tard!

    ResponElimina
  28. Manel; Apunte'm.
    Jo també tinc cotxe amb tres plaçes buides.
    Salutacions Manel¡¡ :-D :-D

    ResponElimina
  29. Hola Manel. Perfecte si podem venir, tot entenent que és només per a blocaires. M'hi hauré de posar de debó i obrir-ne un, però és que heu posat el llistó tan alt... Si hi ha cap novetat, avisa'ns. Rosa.

    ResponElimina
  30. anna, josep, arribeu molt tard, però crec que hi cabreu, us apunto.

    rosa, la veritat és que ja som 39, parlaré amb la casa rural a veure si hi cabem tots, si no fos possible ja t'ho diria aquí mateix, que no tinc el teu correu.

    ResponElimina
  31. ai, dolça, que serem 40! ja veurem com ho arreglem, però l'apunto, almenys fins que parli amb la gent del mas per assegurar-nos que ho cabrem.

    ResponElimina
  32. Hola de nou Manel!
    Perdona que insisteixi però saps si tindrem l'opció de menú infanltil pels nens (una mica més econòmic o que es parteixin un menú d'adult)? O tens algun telèfon perquè ho pugui preguntar jo mateixa?

    Perdona i moltes gràcies!!!

    ResponElimina
  33. Quina il·lusió em fa conèixer-vos a tots i d'estar amb vosaltres unes horetes!

    ResponElimina
  34. Manel, en nom de la RosaMaria, gràcies. el dia 5 ja te les donarà ella personalment!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  35. rosa i tarsís, envieu-me si us plau el vostre correu electrònic per passar-vos un dossier i el programa definitiu de la visita de dissabte.

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte