dissabte, 17 de gener del 2009

salmó a la papillota amb gambes, patates i verdures

Ja he explicat aquí com faig habitualment el salmó a la papillora, però diumenge passat el vaig fer diferent, hi vaig afegir una base de patates, unes gambes i el brou del seu cap per fer més gustós el conjunt empaquetat, amb un resultat prou satisfactori.
Com sempre, les verdures (aquest cop hi vaig posar pastanaga, pebrot verd i vermell, porro, ceba tendra i carbassó, però quan en tinc també hi poso espàrrecs verds i xampinyons, per exemple) les vaig saltar en el wok fins que van perdre la rigidesa, i les patates, tallades a rodanxes, les vaig freigir uns minuts i les vaig escórrer sobre paper de cuina.
Les gambes les vaig pelar i amb els caps vaig fer un brou curt, és a dir, els vaig bullir amb poca aigua.
Per muntar la papillota, al centre d'un tros de paper d'alumini ben llarg s'hi posen les patates, a sobre la verdura, el tall de salmó a sobre i finalment les gambes pelades (en vaig posar dues per paquet, perquè eren força grosses). Tots els ingredients s'han d'anar salant en el procés de preparació, i al peix sempre li poso una mica de pebre acabat de moldre. Quan tenim el pilot fet, el reguem amb un raig d'oli d'oliva, una mica de vi blanc i una cullerada del brou fet amb els caps de les gambes.
Finalment, es tanca el paquet amb un parell de plecs per cada costat, per evitar que s'escapi el vapor que es farà a l'interior i que és el que ha de coure tots els ingredients, es posa al forn preescalfat a 200 o 220 graus i es cou uns 15 minuts; quan és cuit, el paper s'ha inflat.
Es pot treure de l'envoltori a la cuina i posar el contingut en un plat, com li agrada a la meva dona, o servir el paquet sobre el plat i que cada comensal l'obri i n'absorveixi les aromes que surten, que és com m'agrada a mi.
També es pot fer amb un filet de salmó sencer, seguint el mateix procediment, però aleshores haurem de posar dues fulles de paper de plata, una a la base i una a sobre, i tancar-les bé.

19 comentaris:

  1. Jo el faig molt semblant, però mai hi he posat les gambes. Em sembla una idea perfecte que penso incorporar el proper cop que en faci, ja ho crec, m'ha agradat molt!

    ResponElimina
  2. Manel, tornant a les confessions blogueres ... a mi m'agrada la papillota , a part de cuina ben sana....... perquè no embruta !!
    T'ha quedat molt be. Quedaras un espàrrec si continues així...

    ResponElimina
  3. Manel, me l'apunto però sense patata!!Deu estar boníssim amb les gambes i el seu brou..umhhh..Encara que el salmó ultimament m'agrada moltíssim amb salse de citrics i el faig també en papillote...provaré aquesta per variar.

    Gràcies per posar-la

    Petons i una abraçada molt forta
    Núria

    ResponElimina
  4. Manel,
    molt bona i sana la manera de cuinar a la papillotta, jo el faig semblant i però snse les patates.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  5. aiiii Manel!! quin salmó!

    Au cap ala llista de pendentsss!

    Gràcies.

    ResponElimina
  6. gemma, no saps com celebro que t'hagi agradat. he recuperat algun punt? :))

    maria, tens tota la raó, normalment no embruta, ara que fet així, si has de saltar les verdures, fregir una mica les patates i fer el brou curt de gambes, al final dèu n'hi do!

    núria, això del mètode em costa, no havia pensat en les patates, però és fàcil d'adaptar, oi?

    dolça, jo el feia normalment sense patates i sense gambes, però amb les patatetes, que recullen tot el gust del peix i les verdures, trobo que queda més complert fins i tot com a plat únic.

    anna, ai aquestes llistes interminables que tots tenimn :))

    ResponElimina
  7. Oido cocina!!! Una recepta tan senzilla i tan saludable no pot quedar fora de la dieta. Salut!!!!

    ResponElimina
  8. Ei Manel! Quina pinta que té aquest salmó! I a més és una recepta ben sana!
    A més m'han regalat l'utensili de silicona per fer la papillota!! El provaré amb aquesta recepta!

    ResponElimina
  9. olles, el peix a la papillota realment és bo i saludable, ara m'estic plantejant començar a fer-hi altre coses com pollastrets; ja us n'informaré.


    rubén, és una ocasió magnífica per estrenar aquest estri, després em dius si va bé, perquè l'he vist anunciat però no en tinc referències constrastades.

    ResponElimina
  10. MANEL, tengo publicados siete libros de gastronomía y estoy terminando el octavo.
    He seleccionado tu blog, para mi nuevo proyecto junto con: LA COCINA MIA, MAMEN, SU, ARA, MAR, COCINARTE. Si me envias un e- Mail, te daré todos los detalles.
    Mi, e-Mail lo tienes en mi perfil, solo cambia (gmail) por (hotmail)
    Un cordial saludo.
    Juan

    ResponElimina
  11. jo també faig un munt de coses a la papillota, precisament la setmana passada vaig fer salmó, però que vaig acompanyar de puré de patata. Amb verduretes és boníssim!

    ResponElimina
  12. M'apunte això de les gambes per al salmó a la papillota. Deu haver-te quedat boníssim!! Fa una pinta fantàstica. Salutacions

    ResponElimina
  13. Hola Manel!

    Fantàstica la recepta! A casa nostra ens agrada molt la cuina amb papillota. A nés a més som dels teus i ens agrada sevir-ho amb la papillota al plat i menjar-la acabada d'obrir després d'ensumar els fantàtics aromes d'aquesta sana cocció.

    Una recomanació, en comptes de paper d'alumini utilitzar paper de forn.

    Fins aviat!

    ResponElimina
  14. Aquestes son receptes de les meves, a mí m'agrada molt la papillota doncs la trobo molt saludable, m'apunto aquest salmó.

    ResponElimina
  15. caracoles, juan, ya me contarás de qué va este proyecto.

    anna, a casa ens agraden més les verduretes, que recullen tots els sucs, que el peix, sinó, ho posaria a l'inrevés, amb les verdures a sobre perquè enriquissin el peix.

    francesc, el brou i les gambes li reforcen el sabor de la recepta, espero que t'agradi.

    parella vermella, ho provaré amb paper de forn, però voleu dir que tanca tan bé com el paper d'alumini?

    àngels, és una cuina al vapor que manté les propietats de tots els ingredients, tant d'aliment com de gust.

    ResponElimina
  16. jo la vaig fer el diumenge per la meva filla i li va encantar!!! els altres menjavem rostit de gall dindi i van protestar!!! les gambes a sobre hi donen un gust especial.......

    ResponElimina
  17. roser, m'alegra molt que fessis aquest salmó i que a la teva villa li agradés, el pròxim dia fes-ne per tot i així no protestaran ;DD
    gràcies per venir i fins aviat!

    ResponElimina
  18. Manel! Ja he fet servir l'estri per fer la papillota i te'l recomano. És molt cómode i el resultat molt bo!

    ResponElimina
  19. ruben, fas bé de dir-m'ho perquè ja ho he estat mirant, he vist que n'hi ha de dues mides i suposo que hauré de comprar el gran perquè a casa som quatre i amb molta gana.
    gràcies per la informació i fins ben aviat :))

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte