dissabte, 24 de maig del 2008

el principal aliment del món (5)

arròs de marisc amb brou de galeres 
Els dissabtes m'agrada fer arròs; ja sé que a molts llocs és plat de dijous, però m'agrada més el dissabte perquè podem menjar tots quatre junts i l'arròs, sigui fet de la manera que sigui, sempre és millor acabat de fer que no pas reescalfat.
Habitualment faig el fumet per a l'arròs de peix amb un cap de rap, però dissabte passat vaig provar un brou que no havia fet mai, un brou només amb galeres, i la veritat és que va quedar prou bo i va donar a la paella un sabor magnífic.
Les galeres les vaig posar a sofregir en una olla ampla amb una mica d'oli acompanyades de ceba, pastanaga, un tomàquet partit per la meitat i una fulla de llorer, i després de donar unes voltes les vaig cobrir d'aigua i les vaig deixar bullir mitja hora.
Els musclos i les cloïsses les vaig obrir al vapor per separat amb un raig de vi blanc i el suc que va quedar el vaig afegir al fumet.
La paella la vaig fer com sempre: primer sofregir els llagostins i les gambes en oli abundant amb uns alls sencers, enretirar i sofregir ceba, pebrot verd i pebrot vermell picat ben petit, una mica de tomàquet ratllat i la sípia tallada, i deixar fer a foc lent força estona, fins mitja hora abans de dinar; aleshores apujar el foc i tirar a la paella els pèsols crus i l'arròs (cent grams per persona), remenar perquè s'impregni bé del sofregit i cobrir amb el brou de marisc, més del doble que la quantitat d'arròs, però guardant-ne una mica de calent per si cal afegir-ne abans d'acabar.
Cinc minuts abans d'acabar la cocció (només deixo fer l'arròs 15-17 minuts) hi poso a sobre les gambes i llagostins, els musclos i les cloïsses. En tancar el foc, tapo la paella cinc minutets, i a taula.

16 comentaris:

  1. Les galeres donen un gust deliciós a l'arròs, o a la sopa de peix.
    Però jo poso les gambes o escamarlans al final de tot, quan només falten 5 minuts perquè l'arròs estigui cuit(o menys, si els animalons són petits) .
    Per què ho fas d'aquesta manera?
    Gràcies,

    Marta F.

    ResponElimina
  2. hola, marta!
    les gambes o escamarcals o llagostins els fregeixo primer de tot perquè així l'oli agafa un gust molt intens a marisc i el transmet al sofregit, i aquest a l'arròs; després els aparto perquè no s'han de fer gaire.
    posant les gambes al final també donen gust a l'arròs, però queden com bullides, i jo prefereixo el gust com si fossin fetes a la planxa.
    fins aviat!

    ResponElimina
  3. Hola Manel:
    Avui mostrar-te els meus respectes per dues raons. la primera, pel nom del plat "arròs de marisc": no dir-ne paella crec que t'honora... ;.)
    I l'altra per fer el brou de galera, uns dels marisc més desconeguts (per sort) i més gustosos del món! Si empres galeres, és que en saps i aprecies les coses bones de veritst! ;.)

    Salut!

    Massitet

    ResponElimina
  4. hola, massitet!
    gràcies pels elogis; la veritat és que habitualment les galeres les posava al brou amb cap de rap o altres peixos, però no n'havia fet mai de galeres soles; la veritat és que són molt gustoses, i a vegades, si són grosses, preferixo fer-me-les a la planxa, perquè la seva carn tambéés molt bona.

    ResponElimina
  5. hola a tothom! avui he fet arròs amb gambes, doncs a casa també ens agrada molt l'arròs. Però des de que tinc una cuina d'inducció no trobo ben bé la mida de la cocció. Si cuineu amb inducció, em podeu explicar com us va???
    Per cert: la remeneu l'arròs???

    ResponElimina
  6. roser, benvinguda i gràcies per la visita.
    la veritat és que jo sóc de gas i no m'agrada la vitroceràmica ni la inducció per al tema de l'arròs, però jo crec que hi ha d'haver paelles especials per a aquest tipus de cuines. i l'arròs es remana molt si és risotto, però no se sol remenar quan es fa a la paella; hi ha qui troba que és un pecat, però a mi no em sembla tan greu si es fa amb cura; de tota manea, és millor moure la paella agafant-le per les nanses.
    fins aviat!

    ResponElimina
  7. Felicitats Manel,veig que amb l'arròs, tens bona mà. Aquesta té un color que umm!!
    Jo també tinc inducciò, abans tenia vitro i "va a ser que no". Es agafar-li el truc com a tot. Lo meu és l'arròs, que faig un brou de peix amb cap de rap, peix de roca, crancs (s'hi trobo) i galeres i verdures, però al plat, l'arròs no te sabor a res, ja no ser que fer. Si us plau dona'm algún consell.
    Gracies i una salutaciò.

    ResponElimina
  8. Perdò, abans he dit que lo meu era l'arròs i ho volia dir al revés, que NO era lo meu. Adeuuu.

    ResponElimina
  9. hola, joana! gràcies per la teva confiança, però no sé pas si et podré ajudar.
    pel que em dius, d'entrada el brou ha de ser boníssim, perquè hi poses tot e lque cal i més i tot, potser. si el vols fer una mica més gustós, sofregeix primer el peix i les verdures a la mateixa cassola abans de cobrir-los d'aigua per fer el brou.
    pel que fa a l'arròs, jo explico sempre que per potenciar el sabor, començo sofregint a la paella en oli abundant les gambes o els escamarlans (estem parlant d'un arròs de marisc) com faríem amb la costella si el féssim de carn. d'aquesta manera, tenim un oli amb un gust i un aroma de gamba intens, en el qual sofregirem la ceba, pebrot si volem, l'all i el tomàquet, i si volem posar-hi sípia, calamars, erc. aquest sofregit tindrà ja d'entrada un gust molt marcat. quan el tinguem fet i ben concentrat, afegint-hi de tant en tant una mica de brou si queda massa sec, hi posem l'arròs i durant uns minuts l'anem remenant perquè el sofrgit envolti els grans d'arròs, i aleshores hi tirem el brou d'aquesta manera ens assegurem que cada gra agafarà el gust del sofregit i del brou. em fa l'efecte que d'aquesta manera és gairebé impossible que l'arròs no tingui gust a res com dius, independentment que el facis amb foc de llenya, gas o inducció.
    de tota manera, a base d'anar provant. com amb tot, és com es troben les mesures de les coses.
    ja em tindràs informat.
    fins aviat!

    ResponElimina
  10. Moltes gràcies per les teves super-explicacions Manel. Si puc aquest cap de setmana ho provaré així. I si no em surt...continuaré provant.
    Ja t'explicaré com surt.
    Salutacions.

    ResponElimina
  11. Manel, moltes gràcies pels teus consells. El dissabte vaig fer l'arròs i em va sortir genial. Li vaig possar prou oli al peix, per després no afegir-hi i vaig estar fent el sofregit molta, molta estona a foc lent i em va sortir genial. Moltes gràcies, també de part del meu marit que va dir ¡Per fí!.
    Una abraçada.Joana.

    ResponElimina
  12. joana, gràcies per explicar-m'ho, m'has arreglat el dia sabent que t'he pogut ajudar.
    fins aviat.

    ResponElimina
  13. I like what you guys are up too. This type of
    clever work and exposure! Keep up the wonderful works guys I've incorporated you guys to our blogroll.

    Also visit my website: austria

    ResponElimina
  14. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
    Your site provided us with valuable information to work on.
    You have done an impressive job and our whole community will be grateful to you.


    my blog post; vacature arnhem

    ResponElimina
  15. Incredible points. Outstanding arguments.

    Keep up the great work.

    Also visit my web-site huisje in frankrijk ()

    ResponElimina
  16. Very nice blog post. I absolutely love this website. Continue the good work!


    My weblog ... luxe vakantiewoning frankrijk huren

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte