dimecres, 31 de desembre del 2008

notes del bloc per tancar l'any I

Acaba l'any I d'aquesta cuina generosa que va néixer l'11 de març d'aquest 2008. Aquest any me n'han passat unes quantes, i de moltes me'n penedeixo. D'haver engendrat aquesta criatura de nou mesos i escaig, no. Els lectors habituals sabeu que m'agrada, de tant en tant, fer balanç i recapitular, avui ho faig a través de curtes notes apuntades al meu bloc (el de paper):

- l'any 2008 hi ha hagut una eclosió de blocs dedicats a la cuina i la gastronomia, el meu només n'és un entre centenars o milers, però per a mi ha estat i és molt i molt important. Si algú em demana un dia quina diferència hi ha amb els altres, no sabré què dir. O sí: dono tant o més valor a la paraula que a la imatge, m'importa tant allò que explico com la manera d'explicar-ho.

- he escrit 229 articles (230 amb aquest), he rebut més de 2.000 comentaris i més de 50.000 visites (el comptador en marca menys però el vaig instal·lar tres mesos tard). És molt? Comparat amb qui? Per a mi és infinitament més del que esperava: res.

- qualsevol bloc escrit en castellà té més visites que aquest. Segurament és una afirmació exagerada, però encara que fos totalment certa, no em penedeixo de l'elecció que vaig fer. Vaig estudiar en castellà i he treballat en català i en castellà, podria haver fet el bloc en qualsevol llengua, o en les dues, però jo cuino en català i crec que en aquesta llengua ho he d'explicar. Encara que sigui una mica més difícil perquè, per desgràcia, sóc de la majoria que escriu millor en la seva segona llengua.

- em diuen que sóc massa prolífic (més de trenta articles mensuals els primers mesos, de 15 a 20 de l'estiu ençà). No intento batre cap rècord: escric sobre allò que faig i quan en tinc ganes, i a vegades m'haig de frenar per no tornar a publicar cada dia: tinc sempre a la 'nevera' una quarantena de textos perfilats o acabats; alguns es passen i els haig de llençar.

- un bloc és un observatori privilegiat des del qual gairebé es pot entrar a la cuina de les cases. I es veuen moltes coses:
que molta gent no cuina habitualment i quan ho ha de fer entra al google i escriu: "dinar nadal. millor pollastre o gall dindi", o "com condimentar una amanida". Tal qual. També es constata que la crisi ens afecta tots: la gran majoria, almenys els que arriben aquí, busca maneres de preparar el pollastre, una carn econòmica i assequible. Per Nadal i durant tot l'any, ja sigui amb gambes, amb prunes o senzillament al forn, la fórmula més buscada. I tercer, que tots tenim el vici d'esperar a última hora: els dies 23 i 30 d'aquest més he tingut el doble de visites del que és habitual, i tothom buscava receptes pels àpats de Nadal o de Cap d'Any. Espero que ja tinguessin la compra feta.

- un agraïment i un propòsit. Cada mes creix d'una forma sostinguda i proporcional el nombre de visites a aquesta cuina. A alguns dels que em llegiu i durant aquest 2008 us he pogut conèixer personalment, ja us ho he agraït. Als que no teniu cara i no deixeu comentaris, però veniu i mireu o, encara millor, llegiu, gràcies. Fa poc necessitava un superlatiu de gràcies i no el vaig trobar; si existís, us el mereixeríeu.

- i a propòsit del 2009, el meu propòsit: començar d'una vegada a fer pa, que no deu ser pas tan difícil, i és de llarg el producte més consumit a casa. I intentar que ningú marxi d'aquí sense haver trobar alguna cosa que hagi valgut la pena.

Feliç 2009 a tots!

22 comentaris:

  1. Hola Manel, es una meravella vindre a casa teva i seguir llegint totes les teves coses , jo em sento com a casa meva del cert, encara que no he pogut posar la cara com tu dius( be espero trobar a molts de vosaltres en alguna ocasió)si!!.
    Jo escric en castellà per que el vaig començar així,però segueixo a tothom mes o menys, i no creguis que escriure en altre llengua porta mes parroquians!! El teu bloc es fantàstic, i el teu do de paraula es nota, Moltes felicitats i que el any ens porti, salut i felicitat per a tots.

    Bon Any a tots. Montse


    El pa segur que el fas, surten de maravella. petons.

    ResponElimina
  2. Manel, Bon Any 9!!! Espero que el pròpòsit pel nou any el cumpleixis ben aviat...fer pa és màgic i crea adicció. Segur que te'n sortiràs genial, sempre ho fas!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  3. Manel, estimat, nosaltres a la teva cuina ens hi sentim molt bé, ens agrada el que cuines, com ho cuines, el que expliques i com ens ho expliques. Per això t'has convertit en un dels nostres blocs de referència. Que els déus us regalin, aquest 2009 tot allò que anheleu.
    Se us estima!

    ResponElimina
  4. Manel, un blog és part de la vida de qui el fa i s'hi ha de sentir be i còmode i tu l'has fet de la manera que t'ha semblat i t'has expresat com t'ha sortit de dins. Per això els qui et llegim l'apreciem i valorem la teva capacitat de comunicar, no sols la cuina, sino també d'altres sentiments. I vull despedir l'any amb el desitg de que segueixis gaudint de la teva obra i que els demés, també. ( A part d'allò típic de salut, diners, amor...etc)
    Fins aviat !!

    ResponElimina
  5. Bonica reflexió per acabar l'any.
    I en el teu propòsit de fer pa, sempre seràs benvingut a ma petite.
    Un salut i feliç any!
    Eva

    ResponElimina
  6. Quanta raó tens. Que el 2009 et permeti escriure tots els articles com puguis, que la teva imaginació culinaria traspassi fronteres.... I que podem compartir i intercanviar molts comentaris.
    Salut per tu i els teus!!!!!

    ResponElimina
  7. No entenc el concepte "massa prolífic"! Volem més!

    ResponElimina
  8. Manel, m'agrada molt el teu blog. I escrius molt bé en català, paraula de mestra. Molts desitjos de felicitat per l'any que comencem. Una abraçada.

    ResponElimina
  9. Manel,

    Felicitats per les reflexions que fas, jo subscric tot el que dius i no hauria pogut expesar-ho millor. Nosaltres també ens sentim molt feliços d'haver pogut posar "cara" a molts dels blocs que seguim, entre ells el teu, que es una referència per a nosaltres i desitgem seguir gaudint de la teva companyia i amistat per molts anys.
    Una abraçada ben forta i que el 2009 et permeti fer tot alló que durant el 2008 ha quedat a la "nevera".

    ResponElimina
  10. Moltes gràcies per deixar-nos passejar pel teu bloc i poder gaudir dels teus articles i receptes,sense tenir bloc, que puguem continuar fent-ho aquest 2009 tots junt. Molt bona entrada d'Any per tu i tota la teva família. Una abraçada

    ResponElimina
  11. Bon any 9!!!!! Això del pa... També és una de les coses que encara no he fet... I de moment no la faré, crec!

    ResponElimina
  12. Fas un molt bon bloc i tens una manera d'explicar les receptes molt entenedora.
    I també se't nota molta coherència entre allò que penses i el que mostres, culinàriament parlant.
    Molta salut i sort per al 2009!

    Marta F.

    ResponElimina
  13. Molt bon any Manel!!! Has fet una tancada d'any al bloc com es mereix!! Cada vegada que he obert les portes de la teva cuina durant aquests mesos m'he trobat envoltada d'aromes i plats exepcionals!!! Segur que aquest 2009 seguriré obrint la porta i quedant-me meravellada del que fas tu i també la Lara!! no ens oblidem d'ella!!! ;), sempre m'emporto idees i noves receptes!! El teu bloc és una parada obligada!! Molt bon any i felicitats!! Que avui és el teu sant!! Que vagi molt molt bé el dia!

    ResponElimina
  14. amics, moltes gràcies a tots per les vostres paraules i per ser aquí. avui no tinc temps de contestar-vos un per un (encara haig de fer el dinar de sant manel!) però sí que us vull agrair sincerament els vostres comentaris, sou tots fantàstics i espero que els bons desitjos que m'envieu per l'any nou es multipliquin per vosaltres.
    una abraçada i fins aviat!

    ResponElimina
  15. No recordo ni com ni quan vaig entrar en aquesta casa vostra virtual , però he de dir que ha estat una de les millors coses que m´han passat enguany,el teu y uns quants blogs mes són blogs referència per mi y no sols de feina ben feta si no d´amor al que feu,a les tradicions,a la innovació a la dedicació a la tolerància a l´amistad al saber compartir , i reunir d´aquesta manera el que per mi són grans virtuds és una troballa impagable.
    Gràcies per permetre´m entrar a la teva cuina i participar de la teva feina i dels teus pensaments amic manel.
    Que per molts anys poguem continuar fent-ho.

    Mai

    ResponElimina
  16. mai, amiga, no et dic el mateix perquè semblaria que et copio, però ja saps que ho penso també de tu i del teu bloc.
    estic segur que ho podrem seguir fent durant molt de temps.
    mentrestant, rep una abraçada molt cordial :DD

    ResponElimina
  17. Hola sóc nova en tot aixó però et puc dir que es un del blocs que miro constanment. Jo també amb vull dedicar al pa de tota classe. Sort per aquest nou any.

    ResponElimina
  18. hola, sílvia, t'agraeixo molt les teves visites i que t'hagis decidit a saludar-me.
    a veure si tenim sort aquest any amb el pa. i sinó, que vagi tot molt bé igualment, i fins aviat :DD

    ResponElimina
  19. Manel, jo també fa poc que m'hi apuntat a fer pa a casa i és molt divertit. Vaig comprar la panificadora que venen al LIDL que és de les més barates i va molt be.
    Després de 3 o 4 mesos ja faig pans que ¡ole! lo bons que estan però encara tinc que millorar algunes coses com la crosta que,en alguns casos, em queda poc cruixent. Be, de moment, però, no m'animo a posar cap recepta al meu bloc perquè hi ha blocs que només es dediquen a posar receptes de pa i tenen molt nivell.

    Animat, val la pena.

    Pepin

    ResponElimina
  20. pepín, cada vegada que vaig al lidl a comprar una panificadora, ja s'han acabat, es veu que hi ha cues de bon matí i s'acaben de seguida.
    d'aquest any no passa que m'hi posi.
    salut!

    ResponElimina
  21. hola Manel, jo penso com tu...el blog és una manera d'expressar i deixar constància d'una afició...també podria dir que mantenir el blog és una afició en sí mateixa...no n'esperes res, però n'obtens molt i què carai, fa molta ilu rebre missatges d'agraïment, de suggeriments, etc. Et desitjo tot el millor per aquest 2009...i ens veiem aquesta tarda!!!

    ResponElimina
  22. téns tota la raó, anna, per això mateix t'agraeixo la fidelitat a aquesta cuina i les teves paraules.
    un plaer sempre.

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte