dissabte, 1 de gener del 2011

el primer de l'any

Ja he fet el primer de l'any. Digue'm insaciable, però en poques hores he fet el darrer del 2010 i el primer del 2011. Cada any faig igual, i ja és un costum. El darrer, per celebrar que l'any s'acaba, i com que l'endemà és el meu sant, tornem-hi. 
És clar que acabo i començo l'any ben cansat, perquè si ho vols fer ben fet, no pots pas fer-ho a correcuita i de qualsevol manera, hi has de dedicar temps i esforç. El pitjor és que les vacances les he fet aquesta setmana, la vinent treballo, m'hauria anat més bé fer-ho al revés per recuperar-me; però vaja, quan una cosa la fas de gust, per més que cansi, sempre et deixa satisfet.
El que més m'agrada són els preparatius i els prolegòmens, encara que s'allarguin gairebé tot el dia, com ahir, per celebrar com cal el darrer de l'any, i tot el matí, per fer bé el primer, el d'avui. A l'hora de la veritat, no en gaudeixo gaire perquè estic més pendent que els altres s'ho passin bé, però veure la seva cara de satisfacció també és una manera de gaudir dels fruits del teu esforç.


Per al sopar de Cap d'Any vaig fer, com sempre, una colla d'entrants i uns canelons d'albergínia amb peix i marisc, que van tenir molt i molt d'èxit.
Per al dinar del meu sant, vaig optar per preparar de segon una peça de vedella que vaig veure fer al Xavier Franco al programa Cuines de TV3, aquí teniu l'enllaç. És un rostit que requereix una cocció molt llarga, de deu hores, al forn, a baixa temperatura, i en altres blocs havia llegit que els havia sortit molt bé. Per això em vaig animar, però com que sempre vaig una mica de tard, a la carnisseria s'havia acabat la llata, una carn especialment melosa, i em van recomanar una altra peça crec que de l'espatlla, que va sortir molt bona però no tan adequada per a servir en talls gruixuts. A més, només en tenien una, i vaig optar per fer a l'hora una peça sencera de cap de llom de porc, que em va agradar tant o més que la vedella.
De primer vaig preparar aquests entrants; com per Nadal, veureu que vaig optar per algunes receptes d'altres, algunes receptes meves ja provades, i dues de noves, la darrera l'explicaré un altre dia.

- Rodelles de sobrassada ibèrica a la planxa amb mel
- Volovants d'amanida de llagostins
- Gotets de crema de carbassa amb foie, de La cuina vermella
- Gotets de consomé d’au trufat amb vi de xerès, ceps i ou de guatlla trufat.

Després del primera àpat de l'any, aquí us deixo el primer post. I me'n vaig a netejar i endreçar, que això costa bastant més que escriure aquestes quatre ratlles.

15 comentaris:

  1. Renoi... déu n'hi do la quantitat de menjar que ingestes, no? Per a mi una peça de les teves ja seria un primer plat! jajajajajajaja

    Apalis, bon any!

    ResponElimina
  2. Quina feinada!!! I a sobre tot amb una pinta espectacular! Tinc ganes de que expliquis l'últim gotet, que només pel nom se'm fa la boca aigua!
    Ànims amb la neteja... i feliç 2011!!! a seguir cuinant!
    Sandra i Xavi

    ResponElimina
  3. Manel,
    Quina manera d'endrapar aquests dies.
    De totes maneres hi ha un al·licient extra si el que menges l'ha creat un mateix, i en el teu cas veig que la imaginació no estava de vacances.
    Moltes felicitats, per les menges i pel sant, i que tinguis un bon any.
    Una abraçada

    ResponElimina
  4. Manel,
    Que acabis de passar bé el dia, encara que sigui netejant..
    Això dels entrants són una festa de colors, sabors i aromes. Tots fan una pinta exquisida. Una abraçada,

    ResponElimina
  5. Moltes felicitats, Manel! Que tinguis un bon (i molt feliç) any.

    ResponElimina
  6. Bona primera nit de l'any! Ens afalaga que en aquesta primera entrada hi hagi la crema de carbassa!!
    A part de felicitar-te el sant et desitgem el millor, el que desitgis, el que necessitis, el que anhelis!

    T'estimem.

    ResponElimina
  7. moltes felicitats! Quins plats per acabra i començar l'any!

    ResponElimina
  8. Moltes felicitats!!!A mi em passa el mateix que a tu, m'agrada fer els preparatius i que tot estigui a punt. Per sort ahir al vespre va ser l'últim àpat d'aquestes festes que preparo jo, ara em toca a mi anar de convidada, tot i que he de confessar que ara em tornaria a posar a la cuina. Feliç 2011!!

    ResponElimina
  9. Manel moltes felicitats per el teu sant y buen menu desde los aperitivos a la comida.Animos para la semana que viene.Yo voy al reves tuyo las empiezo el lunes .
    Bona entrada de any nou
    una abraçada
    miquel

    ResponElimina
  10. Siu a tu et donna gust preparar aquests àpats imagina els invitats!!!!

    Moltes felicitats per al teu sant i molt bon any!!!

    ResponElimina
  11. Això d'acabar i començar un any menjant coses bones en companyia de bona gent, em sembla una idea fantàstica. Felicitacions (amb retard) pel teu sant i per les menges tan bones que ens ofereixes. Que tingues un any nou ben feliç i productiu. Salutacions

    ResponElimina
  12. Començar l'any amb bona companyia i bon teca és un molt bon auguri... i el desplegament d'artilleria a casa teva mai manca ;)
    Que tots els vostres desitjos i anhels trobin lloc a la vostra vida aquest any que acabem d'encetar.
    Bon any nou!
    Besades

    ResponElimina
  13. Manel, primer de toto fecilitats per el teu sant.....
    a casa he tingut gent el dia 19 que vem cel.lebrar l'aniversari del Pep, la nit de nadal, el dia 31 i falta el dia de reis....jo també estic cansada, a més no he tingut cap dia de vacances i totes les festes aquest any han caigut en cap de setmana.....però com dius tu, si les coses les fas agust no costa tant...

    M'ha sorprés lo de les 10 hores al forn....deu ni do.

    ResponElimina
  14. Moltes felicitats amic meu,m´he retrassat, però si tens en conte que estic convençuda que avui és dilluns....
    Molt bon àpat, inmillorable , però allò de cosetes a la planxa aclareixe-ho, només valia a casa meva oi? ho tindré molt en conte per quan tornis, l´ànec t´esperarà .
    Una abraçadota

    ResponElimina
  15. Impressionant, no sé com pots fer dos menús de categoria com aquests sense acabar rebentat. Sort que t'agrada cuinar pels altres ;)
    Em miraré aquesta recepta de llarga cocció a baixa temperatura, que n'he sentit a parlar tan bé que m'ha picat el gusanillo de provar-ho ;)
    Felicitats pel sant i per l'any nou!

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte