dijous, 1 de gener del 2009

trufes i bombons salats de sant manel


Avui és Sant Manel, i sempre venen a dinar els meus pares i els meus sogres, malgrat que a vegades fa una mica de mandra començar l'any cuinant. Per això ahir, abans de fer el sopar de la nit de Cap d'Any, amb la Lara ens vam posar a fer de pastissers i vam fer dotzenes de trufes i de bombons tant pel sopar d'ahir, com pel dinar d'avui, com per oferir ales visites que aquesta tarda ens vinguin a felicitar pel sant i per l'any nou.
No és pas la primera vegada que feia trufes, però sí bombons, i per les primeres vaig fer servir una recepta molt original que vaig veure a la magnífica pàgina de la Gemma de Sabadell, La cuina de casa, un lloc ideal per trobar bones receptes de postes. Es fan amb una base de xocolata negra, mantega, melindros secs triturats i formatge mascarpone, però la principal feinada és donar forma a les boletes i arrebossar-les, en aquest cas en cacau amarg, coco i fideus de xocolata. Després de fer-ne més de seixanta, a la Lara la va venir a buscar una amigueta i com que ja devia estar tipa d'arrebossar trufes, em va plantar.
Els bombons, doncs, els vaig haver de fer sol i no vaig seguir cap recepta, sinó que els vaig improvisar perquè fa dies que volia fer bombons salats i de fruita seca i rumiava la manera.

Per fer la base de tots els bombons, vaig fer una barreja de xocolata negra del 70% de cacau i xocolata de cobertura, la que venen especial per fer postres, que porta aproximadament un 50% de cacau. Vaig desfer la xocolata al microones, a mitjana potència, per evitar que es cremés, i la vaig barrejar amb nata líquida i mantega, amb una proporció aproximadament de 50 grams de nata i 20 de mantega per cada 100 de xocolata.
La base de xocolata la vaig posar al fons dels mateixos motlles de paper que vaig fer servir per les trufes, i en uns hi vaig posar anous, avellanes, panses i pinyons. En uns altres hi vaig posar sal Maldon per sobre, i finalment en vaig fer uns amb blat de moro torrat ('kikos').
La sessió pastissera es va acabar amb uns bombons de licor. Vaig fer servir la mateixa base de xocolata i uns motlles per fer glaçons. La xocolata la vaig barrejar amb una mica de Cointreau i vaig omplir els motlles fins a la meitat, hi vaig posar mitja cirereta en almívar i vaig acabar de cobrir amb xocolata.

27 comentaris:

  1. bon Any i felicitats que passis un bon dia en companyia dels teus. Per cert aquests bombons són magnífics, no se quin agafaria primer.
    Salut!!!!!

    ResponElimina
  2. Benvolgut, moltes felicitats, que gaudiu molt d'aquest dia i de tot l'any. Una abraçada.

    ResponElimina
  3. ahhh els bombons es veuen exquisits, tot un espectacle de sabors i textures. M'encanten!!!

    ResponElimina
  4. Moltes Felicitats Manel!!!! Les trufes i els bombons t'han quedat perfectes...no m'estranya que la Lara preferís marxar...pobreta, sempre li toca la feina més cansada...ja en deuria tenir prou fent les boletes dels panellets!!! JEJEJE!!!
    Us desitjo un feliç 2009!!!!!
    Eva.

    ResponElimina
  5. Moltes Felicitats!!!!!!!

    pero home avui no havies de treballar tant , tot i que ha valgut la pena, son preciosos i devien estar boníssims oi???
    Que tingueu un molt bon any , una abraçada.

    mai

    ResponElimina
  6. Manel... un molt feliç dia... i endolcit amb aquests bombons, encara més. Has quedat molt be amb ells, segur.

    ResponElimina
  7. Manel, moltes felicitats, i ja dic jo que ets un artista, tots tenen una pinta meravellosa. No deu haver quedat cap, petonets.

    ResponElimina
  8. Manel,

    Abans de res, felicitar-te pel dia d'avui, i després tornar-te a felicitar per l'exhibició imaginativa per a fer aquests sensacionals bombons salats.
    Una abraçada, bon any nou, i fins aviat!

    ResponElimina
  9. Manel, moltes felicitats en el dia del teu sant.
    Els bombons ¡¡impressionants!!. De bombons salats no n'hi probat mai.

    Pepin

    ResponElimina
  10. Manel.
    En primer lloc moltes felicitats de part meva i d'en Joan.
    Portem dies molt atrafagats i avui hem pensat en tu.
    Tornem a tenir familia a l'hospital.
    Fins aviat que acabis el dia ben feliç amb tots els teus i un bon any 2009.

    ResponElimina
  11. Felicitats pel teu sant!!! Com sempre, un post de 10!!!!

    ResponElimina
  12. moltes gràcies a tots i espero que hagueu pogut començar l'any amb molt bon petu i segueixi així durant els 364 dies que resten.
    molt bon any a tothom!

    tere, espero que aquest problema mèdic familiar tingui solució i que passi aviat. una abraçada i fins ben aviat!

    ResponElimina
  13. Felicitats Manel, valia la pena pujar a felicitar-te, quin goig feien tant les trufes com els bombons

    ResponElimina
  14. Manel, genial, t'han quedat perfectes les trufes i el bombons. Jo també vaig fer les trufes de formatge mascarpone, i vaig fer uns 60!! Jo soleta...quin tip mare meva!!! El bombons o turronets, els deixaré per aquest cap de setmana...amb més calma.
    Van tenir molt d'éxit aquestes trufes..

    Núria
    Bon Any!! Ets un cuiner de primera i la Lara lo mateix...PEr cert, jo cuino amb las meves nebodes i es lo millor del mon!!

    ResponElimina
  15. Manel moltes felicitats i tot i que retrassades!! noi, toques tots els pals de la baralla!! ets un crack dels fogons i de fer boletes amb les trufes!
    Dic el mateix l'Eva, no m'extranya que la Lara et plantés en la 'cadena de muntatge' trufil!

    ResponElimina
  16. àngels, moltes gràcies, encara van quedar algunes trufes; si pugeu a sant feliu, ja ho sabeu, 10 quilòmetres més i sou aquí.

    núria, oi que queden bones, les trufes? ara, que tu sola fent tanta bola i tant arrebossat, n'hi devia haver un tip!.
    la gemma i la glòria també cuinen amb les seves nebodes, fer aquestes coses amb nens és molt més divertit. bon any!

    parella, la lara ja n'estava fins al capdamunt de fer trufes (i sense tastar-ne cap) i quan va veure que encara s'havien de fer els bombons, hagués marxat fins i tot a l'escola!

    ResponElimina
  17. Manel, es que no podia esperar a fer les trufes quan vinguesin elles...jeje. Amb elles vaig fer una coca en motllo de winie i desprès el vam pintar amb xocolata blanca i colorant i desprès unes galetes de pasta de full.Una feinada, amb lo cansada que estava...pero fill, ens ho passen molt bé...

    Núria

    ResponElimina
  18. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  19. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  20. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  21. Acabo de tornar de les vacances de Nadal i m'estic posant al dia... Ja veig que la Lara està feta tota una experta pastissera! Amb tantes boletes, no m'estranya que al final ja no pogués més... felicitats per la cuinera!

    ResponElimina
  22. Manel, tot i que amb retard... Felicitats i Bon Any Nou! Quines trufes i bombons més bonics! A la Lara sempre li toca fer les boletes, eh? ;)

    ResponElimina
  23. gemma, les teves trufes van tenir un gran èxit entre els convidats dels dos dies, i bombons salats també van agradar força. ala lara cada dia li agrada més això de fer psotres però tanta repetició cansa qualsevol.

    mercè, la lara és la reina de les boletes. aquest cap de setmana li faré fer mandonguilles perquè no perdi el costum.
    espero que demà ens podrem desitjar bon any personalment ;D

    ResponElimina
  24. t'han quedat excepcionals!!! per experiència (mala) sé que treballar amb xocolata no és el més fàcil i trobo que t'han quedat molt bé. Debien ser boníssims...felicitats pel teu sant...quin munt de celebracions que tens!!

    ResponElimina
  25. anna, encara que tinguessis alguan experiència negativa, segueix provant, que la xocolata és molt agraïda i permet múltiples combinacions.
    la veritat és que sí que hem tingut moltes celebracions, ja no les explico totes perquè aleshores tothom veuria que m'he passat les vacances entre la cuina i la taula.

    ResponElimina
  26. T'han quedat excepcionals!! Felicitats pel teu sant!!! Com sempre, un post de 10

    ResponElimina
  27. segueix provant, que la xocolata és molt agraïda i permet múltiples combinacions.

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte