dimarts, 8 de juliol del 2008

Pastís de pasta de full amb crema i fruites

Diumenge no va fer gaire bo per anar a la piscina, i la Lara i jo vam aprofitar el matí per fer-nos passar la febre pastissera que tenim des de fa uns dies, i aprofitant que porto una setmana provant coses amb la pasta de full, vam provar de fer un pastís de crema amb fruites.
Aquest cop vam fer servir pasta de full congelada, que té forma quadrada, i la veritat és que va pujar més que la pasta fresca que havia utilitzat en preparacions anteriors.
El procés és senzill: primer cal deixar descongelar la pasta de full mitja hora, desplegar-la i tallar-ne quatre tires fines que enganxarem amb ou batut sobre els quatre costats per fer les "parets" del pastís. Pintarem amb ou aquestes parets i punxarem bé la part interior
del pastís perquè no pugi gaire, i cap al forn, que haurem preescalfat a 200ºC; l'hi tindrem uns vint minuts, amb foc a baix i el ventilador engegat, perquè amb el gratinador es torraria de seguida.
Mentrestant, preparem la crema pastissera, seguint la recepta de la Montserrat Seguí:
- 1/2 litre de llet
- 3 o 4 rovells d'ou
- 2 cullerades de fècula (uns 40 g). jo hi vaig posar Maizena.
- 125 g de sucre
- Vainilla, pell de llimona o canyella (jo vaig fer servir aquesta última)

Treballem els rovells d'ou amb el sucre fins que estiguin ben barrejats i agafin un color blanquinós, hi afegim la fècula i, quan estigui tot ben unit, hi aboquem la llet bullent perfumada amb la canyella. Ho posem al foc i anem remenant contínuament fins que esvagi espessint i arrenqui el bull; retirem del foc i seguim remenant uns instants ben fort i deixem reposar. La crema l'escamparem per la base del pastís
Un cop fet això, arriba una part molt important: tallar i distribuir les fruites. Com que no vaig trobar maduixa, que li hauria donat un color vermell molt bonic, vam optar per plàtan, cireres, taronja, kiwi i nectarina, i la Lara es va encarregar de la distribució dels colors i la col·locació de les fruites.
Només faltava pintar-ho amb melmelada de préssec o amb un almívar fet amb aigua, sucre i suc de llimona (perquè no s'oxidin les fruites) i guardar el pastís a la nevera fins a l'hora de dinar.
Al final els meus pares es van presentar a dinar amb un pastís de llimona de la pastisseria i vam tenir postres per triar i remenar!

23 comentaris:

  1. Manel!!!! veig que ja no et fa rés fer postres, aquestes les has bordat, eh!!!!

    ResponElimina
  2. Hola Manel, menudo hojaldre nos pones, con tanta frutita y tan bien arreglado todo. No sé con cuál me quedo si con este o con el de manzana.
    Un abrazo y gracias por tu apoyo.
    Ana

    ResponElimina
  3. Aquest full és dels que les pastisseries posen a l'aparador per fer aturar la clientela
    Moltes felicitats
    Ester

    ResponElimina
  4. Ei, Manel! a casa vostra la febre us prova! quina falera! Us felicitem de tot cor, sobretot a la Lara. Mil petons!

    ResponElimina
  5. Manel, quin dia dius que venim a dinar a casa teva? jeje.
    deu ni do quines postres ehh.
    el que no sé fer de la pasta de full és la paret aquesta, ahir vaig fer unes pastes per en dani amb nata i em va quedar tot molt pla.
    algun consell?

    ResponElimina
  6. Caram, coincidesc plenament amb l'Ester. Quina passada de postres! T'han quedat impressionants. Les fotos són una declaració de guerra per a persones, com ara jo, que no tenim voluntat per a dir "no!" quan ens ofereixen unes postres tan delicades i abellidores. Enhorabona.

    ResponElimina
  7. Enhorabona, te una pinta magnífica, sempre he pensat que era complicat fer aquest postre, però potser el faré, tinc pasta de full al congelador d'aquesta quadrada i portava dies pensant quin plat fer. Em sembla que tu m'has ajudat a decidir-me.

    Eva

    ResponElimina
  8. Caram caram, us esteu tornant uns pastissers professionals!
    La Lara va col·locar les fruites amb molt de gust, amb els colors molt ben alternats ;)
    Estic segura que era més bo aquest pastís que el de llimona de pastisseria! Jo no hauria tingut cap dubte a l'hora d'escollir entre les dues postres :)
    Felicitats a la jove pastissera!

    ResponElimina
  9. dolorss, tinc sort de la lara que té més gust que jo a l'hora de guarnir i decorar.

    ana, me alegra mucho tu visita. seguro que este verano podrás hacer para tus hijas cualquiera de los dos hojaldres.

    ester, ets molt amable. qiue ja has provat la mousse amb el gelat d'avellanes?

    parella, la lara estarà molt contenta amb els vostres comentaris, petons també de part seva.

    gina, estàs convidada quan vulguis, però millor ara que encara sou només dos.
    si la pasta de full no et va pujar potser és que el forn no estava prou calent (ha d'estar a 200º) o potser tenies encès el gratinador de dalt i llavors es torra molt depressa i no té temps de pujar.

    francesc, jo també sóc de l'exèrcit dels que no tenim voluntat, i ho pago quan agafo la bici i no puc seguir els altres.

    eva, anima't ara que téns els ingredients, que és fàcil i ja veus que queda maco per presentar.

    gemma, la lara aviat em farà fora de la cuina quan vegi tans elogis!

    ResponElimina
  10. Caram Manel Heu treballat de valent , m´ha agradat veure que teníeu febre pastissera je je. I tota la resta de coses una meravella, com sempre si passo algun dia sense poder entrar em perdo les vostres coses,felicitats a tu i sobre tot a la teva pastissera. peto nets...

    ResponElimina
  11. mome, la felicitaré de part teva, i t'agraeixo la visita i el repàs a les notres coses.
    fins aviat!

    ResponElimina
  12. Perfecte! Sembla de pastisseria :-) Felicitats als pastissers!

    ResponElimina
  13. Manel, entre tu i la Lara ens ho esteu posant molt difícil...aquest pastís es insuperable!!!!!!! El dia de la trobada de blocaires ens en podríes fer un, no?? :)

    Un petó
    Xaro

    ResponElimina
  14. mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm Crema i fruita és una de les combinacions que més m'agrada!
    Felicitat per aquest superpostre... Crec que et copiare!!!

    ResponElimina
  15. gemma, felicitaré a la lara de part teva. espero que d'aquí a uns anys el teu nen també t'ajudi a la cuina.

    xaro, per mi ja està fet, però t'asseguro que n'hi ha d'altres que fan pastissos molt millors.

    olleta, aquí no hi ha copyright, o sigui que endavant.

    ResponElimina
  16. mare meva!!! Què boooo!!! Amb aquestes postres sempre s'encerta!!! Probaré de fer-ho durant les vacances!

    ResponElimina
  17. Caray, caray, quin pastís me bó, aquest és d'aquells que quan els veus a la vitrina d'una pastisseria no pot deixar de mirar-lo.
    Felicitats!!!!!!!!!!

    ResponElimina
  18. myrian, si li fas al jon segur que li agrada. bones vacances!

    mariana, gràcies per l'elogi, però com ja he dit, no costa de fer si téns algú com la lara que t'hi ajuda.

    ResponElimina
  19. Hola Manel! Aquest pastís és un 10! M'encanten aquests pastissos de pasta de full amb fruites. A veure si m'animo a provar-ho ;)

    ResponElimina
  20. anna, sabia que t'agradaria, perquè porta força fruita, que és la teva especialistat (tot i que ara ens delectes amb receptes italianes i salses que déu n'hi do)

    ResponElimina
  21. Ostres Manel, aquest pastís té una pinta fabulosa!! Les fruites están molt ben distribuides. És una d'aquelles receptes que m'agraden per fàcils i per ser resultones.
    La faré aquestes vacances. Espero deixar als meus amics sorpresos.
    Felicitats i fins aviat
    Susanna

    ResponElimina
  22. susanna, celebro que t'agradi i segur que triomfaràs perquè surt molt bona i no costa gaire de fer.

    ResponElimina
  23. pero com pot ser que sem pases aquest pastis tan multicolor. delicios

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte