dissabte, 12 de juliol del 2008

farcellets de col amb botifarra negra, ceba i pinyons

M’encanten els farcellets de col que acompanyen un plat tan tradicional com la perdiu estofada, i a vegades, quan tinc col, li busco nous farciments. El darrer: amb botifarra negra, ceba i pinyons.
Per fer aquests farcellets, cal primer separar les fulles de col blanca i tallar-les en dos trossos, eliminant el tronxo o nervi central, que és més dur. Aleshores, s’escalden les fulles en aigua amb sal durant un minut, s’escorren i s’assequen sobre un drap o sobre paper absorbent.
Un cop tenim les fulles escaldades, i per tant fàcils de manipular, les farcim amb un sofregit de ceba, botifarra negra sense pell i esmicolada i uns pinyonets. Emboliquem els farcellets i els posem en una plàtera que pugui anar al forn.
Una mica de formatge sobre cada rotllet, una punta de mantega sobre el formatge perquè quedi més daurat, i cap a gratinar.
També vaig fer alguns farcellets amb sobrassada i pinyons, però tot i que no van quedar pas malament, en posar-los al forn la sobrassada es desfà i deixa anar força greix que “taca” la beixamel i espatlla una mica el plat.
Altres vegades també n’he fet farcit amb botifarra crua passada per la paella, sense més ingredients, i escalfats una mica al microones abans de servir-los amb un escuradents punxat com a pica-pica o aperitiu.

9 comentaris:

  1. Aquests farcellets, com molt bé dius tu, han d'anar beníssim, també, per a un aperitiu. M'agraden tots els ingredients que dius. Potser un dia que tinga sopar d'amics els en faça com a pica-pica. Salutacions.

    ResponElimina
  2. Hola Manel!
    Mai he fet un farcellet, els he vist a molts restaurants però no m'he atrevit a fer-los a casa...
    Qüestió de dies però...
    Per cert, he estat investigant sobre la versió dels "montaditos" en català i la Montserrat Segui en el seu llibre anomena ENRESTINATS als "mini-pinchitos"...
    Una salutació

    ResponElimina
  3. Deliciosos, mira quin farcellets més nostres!!!
    veig que no sols compartim el gust per cuinar, també ens agrada la botifarra negra.
    Felicitats per aquesta recepta.

    ResponElimina
  4. Fins fa poc no vaig saber que m'agradava la col i els farcellets és un dels plats que tinc com a pendents. M'apunto aquesta varietat
    Ester

    ResponElimina
  5. francesc, com a pica pica, sense beixamel, queden molt bé i sorprenen una mica.

    rubén, prova els farcellets perquè no costen de fer, només s'ha d'escaldar la col i entretenir-te a enrotllar-los.
    no recordo aquesta denominació de la montserrat seguí, però el trobo una mica difícil de dir, no sé si triomfaria gaire.

    dolorss, coincidim en moltes coses, fa dies que ho he vist, i això de la botifarra negra, si és bona, és un vici.

    ester, la col va molt bé per posar-la a l'escudella, o fins i tot es pot menjar bullida amb patates i un raig d'oli, però així tenen un altre aire.

    ResponElimina
  6. Boníssms! A mi també m'agraden els farcellets de col, i tens tantes opcions per farcir-los... Aquests amb botifarra i ceba, segur que triomfen!

    ResponElimina
  7. gemma, has d'inventar els farcellets de col dolços, segur que trobaríes la manera.

    ResponElimina
  8. Tiene una pinta deliciosa!!! Fijate que el año pasado en verano haciendo el camino de Santiago desde Oviedo a Santiago (no el habitual), en un pueblo asturiano nos pusieron de cena algo muy parecido y estaba delicioso!!! Besos!!

    ResponElimina
  9. salvia, aquí en catalunya es muy típico utilizar la col enrollada sobre sí misma y cocinda en la salsa del asado de perdiz, por ejemplo, pero también utilizada para rellenarla de lo que más apetezca.

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte