dimecres, 4 de juny del 2008

una nova salsa verda

Estic content perquè dilluns, quan em ficava al llit, se'm va ocórrer una recepta per fer una salsa nova i avui l'he provat i el resultat m'ha agradat força.
No es tracta de la típica salsa verda tan utilitzada a la cuina basca, sinó una salsa que en podríem dir d'aprofitament, ja que la vaig fer amb pell de carbassó.
En moltes preparacions, com la crema de carbassó que hauré de fer avui perquè no se'm facin malbé els que vaig pelar ahir per fer la salsa, no fem servir la pell, tot i que diuen que porta gran part de les vitamines d'aquesta hortalisa.
A partir d'ara, no cal que la llencem, sinó que la podem fer servir per aquesta salsa. La vaig picar ben fina i vaig posar-la a sofregir en un cassó on ja tenia coent a foc mitjà ceba també picada; s'ha d'anar remenant una bona estona i posar-hi all tendre picat i sal al gust. De tant en tant hi vaig anar afegint una mica d'aigua, i després de 15 o 20 minuts, sofregint, s'hi posa mantega, més aigua, es cou dos minuts més i es passa tot al vas de la batedora. S'ha de triturar bé (si queda massa espessa, s'hi pot afegir més aigua) i ja la tenim a punt per servir. Si hagués tingut fumet a mà, n'hi hagués posat en lloc d'aigua, perquè la volia per acompanyar peix.
La vaig posar sobre un filet d'halibut, que la veritat és que no era res extraordinari, però amb la salsa va millorar molt. Crec que hagués acompanyat millor un lluç a la planxa o al vapor o un altre peix blanc; la salsa que va quedar la provaré amb un pit de pollastre, que crec que també pot anar-hi bé. O amb un ou escaldat, o ...

5 comentaris:

  1. Caram, caram! Aquesta salsa és tot un descobriment... M'encanten aquestes receptes d'aprofitament i aquesta, la veritat, és que fa molt bona pinta. El proper cop que faci puré de carbassó, de segon faré lluç a la planxa amb la salsa verda.

    Per cert, tens algun suggeriment per acompanyar un confit d'ànec? Aquest cap de setmana tinc convidats i encara no m'he acabat d'inspirar...

    Moltes gràcies!
    Vaig a continuar llegint aquest premi a l'esforç personal...

    ResponElimina
  2. anna,
    el confit d'ànec és molt gras i per això se sol acompanyar amb fruita, per exemple, una salsa de gerds o de fruits vermells. la pots fer tu o comprar-la feta, de fet n'hi ha de molt bones, fins i tot fa poc en vaig comprar al lidl i teòricament eren salses per postres, però van molt bé amb la carn i han sortit ben bones.
    també podries posar-hi una fruita caramelitzada; la poses en una paella on s'hagi començat a fer un caramel amb aigua, sucre i unes gotes de llimona, i quan estigui daurada, hi pots afegir un rajet de pedro ximénez.
    o una compota de poma o de pera...

    ResponElimina
  3. M'encanten aquestes "idees" lluminoses, que en el fons, són molt més valuoses que mil receptes... visca la imaginació!

    Avui he entrat per primer al teu blog, i t'haig de dir que m'ha agradat molt. Ja estás als meus "prefes", i amb el teu permís, et vindré a veure de tant en tant.

    Records!

    ResponElimina
  4. gràcies, sara.
    veuràs que en aquest bloc combino la meva versió de la cuina catalana tradicional amb adaptacions de cuina estrangera, reivindicacions de menges en decliu (menuts, llegums, etc.), i de tant en tant, algun "invent".
    em plau molt que t'hagi agradat i sempre que vinguis seràs benvinguda.
    jo tampoc coneixia el teu web tastaolletes però ara mateix ho arreglaré.
    fins aviat!

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte