dijous, 3 d’abril del 2008

els meus vins rqp (1)


Per beure un bon vi no cal gastar-se 500, ni 100, ni 50, ni tan sols 10 euros; per la meitat o poc més se'n troben de molt bons, i alguns de ben a prop. Aquesta és una premisa que segueixo habitualment, amb comptades excepcions, per raons òbvies d'una economia mitjana i perquè tampoc m'agrada que em prenguin el pèl.
Per si pot interessar, aquesta podria ser una primera llista dels meus preferits amb allò que se'n diu bona relació qualitat-preu (RQP).
Ca n'Estruc Idoia negre és un vi difícil de classificar: d'entrada, la bodega no pertany a cap de les DO clàssiques catalanes, sinó que s'acull a la DO Catalunya perquè fa el vi a Esparreguera, als peus de Montserrat. La collita del 2005 (7'5 euros/ampolla) té una qualificació 92 a la Guía Peñín, l'Idoia blanc fermentat en bota en té 91, i el seus germans petits Ca n'Estruc blanc i negre, molt més barats (3 euros) tenen 90 i 86 punts. Un èxit perquè són els quatre únics vins que fa la bodega.
Seguint la costa mediterrània cap al sud, a Alacant, Laderas de El Sequé és un vi negre jove que quan arriba a Barcelona, en pocs dies s'acaba. Aquest any he tingut la sort de poder comprar-ne una caixa a 4,40 euros l'ampolla, i sempre que el trec té un èxit total.
Sense deixar la riba mediterrània, a la comunitat de Múrcia hi ha dues denominacions clàssiques que els últims anys ofereixen vins de qualitat a molt bon preu, Jumilla y Yecla. A la de Yecla, Bodegas Castaño fa un dels meus vins preferits, Hécula (6 euros), un vi de mitja criança fet únicament amb el raïm monastrell, saborós i afruitat; mai m'ha decebut, igual que el Castaño Monastrell (4,5 euros), que no té criança en bota però ningú no ho diria.
Més comercials són els vins navarresos del celler Chivite, com el Gran Feudo reserva (6 euros) i Gran Feudo criança (4), dos vins de gran qualitat a uns preus molt ajustats que es troben a la majoria de supermercats, tot i que si us podeu estirar una mica més, us recomano el Gran Feudo viñas viejas, que costa prop de 9 euros.

Acabem aquest primer lliurament amb un altre vi poc conegut però excel·lent, Mano a mano, de la DO La Manxa, un ull de llebre 100% de mitja criança que us recomano de veritat (6,8 euros).
Salut!

2 comentaris:

  1. també us recomano el mano a mano, un bon aroma de vi negre i sobretot qualitat i preu, es pot demanar al restaurants i quedareu be.
    De qualitat preu i català -darrers descubriments- hi ha el Perlat unió de montsant.

    ResponElimina
  2. camil,
    he sentit a parlar del perlat, però quan l'he demanat no l'he trobat. el tinc a la llista.
    fins aviat!

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte