dissabte, 26 d’abril del 2008

anem al gra (2)


amanida de llenties

A Itàlia és costum menjar llenties per Cap d'Any, perquè diuen que porta bona sort, i com que tenim una amiga italianòfila, un cop vaig portar aquesta amanida a l'últim sopar de l'any i va agradar força. A casa, el meu fill n'és un fan.
Es pot fer amb llenties cuites de pot, però és millor coure-les a casa; tampoc no costa tant, perquè és un llegum que es fa de pressa i sense gaire esforç. Posem les llenties en una cassola amb aigua freda, una ceba punxada amb un parell de claus, un os de pernil, una pastanaga i una fulla de llorer. Quan arrenqui el bull, abaixem el foc i en una horeta estaran cuits els llegums.
Afegim-hi sal en els darrers minuts.
Per fer l'amanida pròpiament dita, escorrem les llenties i les deixem refredar i, en un bol, les barregem amb ceba tendra i pastanaga, oli d'oliva i vinagre. El secret és el tall de les verdures, s'ha de fer en "brunoise", com en diuen els clàssics francesos, és a dir, tallades en dauets ben petit i regulars, de la mida d'una llentia. Per això, es talla primer la ceba i la pastanaga en juliana i després de través. A vegades també hi poso cogombre en vinagre, tallat de la mateixa manera. Es barreja tot i es deixa reposar unes hores. És tant bona sola com formant part d'una amanida amb més ingredients, o acompanyant un peix escabetxat, per exemple.
Per a una presentació més acurada, es poden posar lles llenties dins d'un motlle rodó, i a sobre, pastanaga ratllada, o unes fulles de ruca; al voltant, unes gotes de vinagre de mòdena reduït, alternades amb unes gotes d'oli de julivert, per donar color al plat.

4 comentaris:

  1. estava buscant receptes per fer llenties fresquetes ara que començarà la calor..però veig que la gent no està per la llentia....

    m'agradaria que em donessis un parell de consells:
    força aigua i foc molt fluix? perque no es trenquin....
    o es despellofen segons el tipus...

    és que a casa sempre n'he de fer de dos tipus: soles i seques pel meu fill, i acompanyades pel meu marit..... i em costa trobar el punt.....

    per cert...després de moltes paelles a la vitro d'inducció, he aconseguit que em surtin mooooolt bones....la solució : més líquid i modificats els temps de cocció, poc estona foc fort, més estona foc fluix.....

    a casa estan tips aquest any d'arrós.....
    gràcies per endavant....

    ResponElimina
  2. hola, roser!
    celebro que hagis trobat el punt per a l'arròs, ja veuràs que et donarà moltes satisfaccions.
    respecte a les llenties, va molt a gustos. per fer-les en amanida, com en aquest cas, és millor bullir-les amb més aigua perquè igualment s'han d'escórrer. en aquests casos, jo hi poso sempre un os petit de pernil, una ceba amb un parell de claus punxats i una fulla de llorer.
    si es volen menjar guisades, aleshores es fan amb menys aigua, un dit o dos per sobre de les llenties, i també amb l'os de pernil, la ceba, i tot el que vulguis: un xorisset, pastanaga tallada, tomàquet, tot el que hi vulguis afegir i que després se servirà també.
    a casa també em trobo que al meu fill i agraden molt aquestes llenties amanides i en canvi, a la nena, li agraden més amb la seva salseta, de manera que les faig amb més aigua, separo les que van a l'amanida, i a les altres hi afegeixo salsa de tomàquet, botifarra, xorís, el que sigui, una mica del suc de la cocció i que es lligui tot plegat.
    respecte a la cocció, jo les poso en aigua en fred i foc fort, però quan comença a bullir, l'abaixo i ho deixo a foc mitjà, que vagin bullint però no a 'borbotones', que diuen en castellà, sinó tranquilament.

    ResponElimina
  3. ei!!!gràcies per l'explicació..
    seré tonta!! jo feia due "cuites" una sola..i l'altra amb l'acompanyament.... quan arriba l'estiu deixo de fer-les guisades...però quan tornir la fresqueta ho faré com dius tu.....a veure si ho nota el meu marit....
    aquest estiu: amanides de llenties!!!
    m'ha semblat llegir o entendre que no t'havies trobat bé...si ha estat així celebro que estigui enrera, i i ho he entès malament...ho sento !!!!
    m'agrada molt el teu blog..de veritat!!!!

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte