dilluns, 3 de gener del 2011

els meus preferits del 2010

No sóc gaire de fer balanços en acabar l'any ni d'expressar desitjos i intencions per al que comença. A més, aquesta vegada, passar comptes amb l'any que se n'ha anat em portaria massa feina, perquè no ha estat pas de cap manera un any anodí, ans al contrari: els que em seguiu de fa temps sabeu que la meva vida ha fet uns quants tombs, tant a nivell emocional com professional i fins i tot esportiu.
Gairebé des del primer dia de l'any vaig viure moments molt bons, començant per la trobada blocaire que vam fer al meu poble el 9 de gener, i molts d'aquests moments han quedat reflectits, d'una manera o altra, en aquest lloc que més que un bloc de receptes de cuina és una pàgina personal, en el sentit més literal de la paraula, en la qual aboco una part de les coses que tic ganes de dir.
Veient el bloc dels amics de La cuina vermella i el resum en imatges que van fer de la seva feina durant aquest any, em van agafar ganes d'imitar-los i seleccionar unes quantes receptes meves que considero que realment valen la pena de menjar, i unes quantes entrades que m'agrada haver escrit.

rànquing personal

Sense voler ser gaire exhaustiu, i conscient que sempre les coses més recents juguen amb avantatge en el partit de la nostra memòria, per diverses raons em considero molt satisfet d'haver-vos pogut oferir aquests plats:
Surt primer per a mi el gotet de capipota amb botifarra negra i puré de cigrons, un plat que m'encanta ficat dins d'un gotet amb una combinació de sabors i textures que repetiré sovint. Si fes cas dels elogis rebuts, en el primer lloc hi hauria els canelons d'albergínia farcits de peix i marisc, grans triomfadors de la nit de Cap d'Any. Són hereus dels primers canelons d'albergínia farcits amb carn que vaig fer també l'any passat, però aquests els superen, amb la beixamel feta amb llet i amb un brou dels caps de les gambes que porten a l'interior.
Pel que va representar per a mi l'esmorzar en el qual la vaig servir, la torradeta nórdica per a una ocasió especial sempre tindrà un lloc destacat en el meu rànquing personal, juntament amb un plat de salmó en tres textures que té nom propi, marta's salmon dish.
Per la foto, jo triaria els fideus d'allà amb bolets d'aquí, que estaven tan bons com sembla a la imatge, però sobretot, la crema de pastanaga amb ou 'poché' trufat, que per la seva aparença semblava talment un ou de reig de cap per avall. També m'agrada com va quedar la presentació del llom de lluç amb saltat tricolor de pebrots i ruca, i la del conill confitat amb herbes del bosc. I era molt bona la tatin de llenegues amb botifarra negra i ceba.
Pel que fa als plats de cullera, a més de l'esmentada crema de pastanaga, recordo especialment aquesta crema de verdures i bolets amb 'quenelle' de mascarpone i salmó amb espècies. En el capítol del petit format, els meus preferits són el babaganuix amb anxova, presentat en cullereta, i la recent sopeta sòlida d'allioli i gambes, sobre pa.
Són dotze idees, una per a cada mes de l'any, però com he dit al principi, la majoria són dels darrers mesos del 2010, quan el bloc ha estat més actiu. Com també ho són la cueta de rap rostida amb trinxat de camagrocs i cansalada ibèrica, els pebrots farcits de pollastre amb samfaina, amb beixamel de 'piquillos', la 'quiche' d'albergínia amb ceba i tomàquet sec, la sopeta de foie gras amb carxofes i la falsa magdalena de truita de patates amb tòfona i salsa de ceps, que tots em porten grats records al paladar i amb tots vaig gaudir tant menjar-los com preparant-los. De les més de 80 entrades, publicades, per a mi van ser molt importants, per raons ben diferents, aquestes que us deixo al final d'aquest article, per recordar-me a mi mateix algunes de les coses importants que m'han passat aquest any que acabem de deixar enrere:
(P.D. Des d'aquí, agrair al senyor Blogger que m'hagi permès passar tot un vespre de diumenge muntant aquesta entrada no al meu gust sinó al del seu magnífic editor de textos, que devien dissenyar un 1 de gener sense haver anat a dormir abans la mona de la nit de Cap d'Any).

16 comentaris:

  1. Aquesta entrada m'ha permés ser conscient de la tremenda quantitat i qualitat de la feina que has fet al bloc durant el 2.010.

    I això que només parles dels plats i les seves fotos i no hi apareixen els textes...
    que també se'n podria fer un ranking dels textes.

    Brutal.

    ResponElimina
  2. Bon dia amic, gràcies per fer-nos menció en la inspiració de la idea! :) Aquests dies i desprès de publicar el post he estat veient un munt de resums i només tu i la Ivana n'heu fet esment. De tot cor gràcies.

    Tens raó, aquest any ha estat com el dragon khan, oi? però bé, millor així, ple d'emocions, ple de vivencies, és el que el viatge a Ítaca.

    Estimat amic, t'estimem i que per molts anys puguis anar creant receptes i compartir-les.

    ResponElimina
  3. Ostres Manel, quina feinada… però a mi m’has fet un favor, igual que els Vermells, per què quina millor manera de seleccionar els vostres plats, que la pròpia elecció dels autors? Totes les teves entrades són genials.. però mira a mi em va robar el cor el de “una estrella que val per mil”. A finals d’aquest any ens presentaràs la teva segona estrella, segur! Una abraçada,

    ResponElimina
  4. Potser tots hauríem de seguir aquesta iniciativa, més que res per adonar-nos que hem fet una bona feina. Això ens animarà a començar l'any amb la idea que podem seguir endavant amb l'esperança que encara ho podem fer millor!
    Molt Bon Any, Manel!

    ResponElimina
  5. M'agrada aquest post, és com els típics resums de l'any que surten per la tele, però infinitament millor, je je je... Veient això penso que aquest any has fet molta i molt bona feina, eh?
    Estic d'acord amb els canelons d'albergínia i amb la tatin de llenega.
    Ah! I et suggereixo un propòsit pel 2011: que el post equivalent de l'any que ve almenys tingui una (almenys una!) recepta de postres, què et sembla? Je je je...

    ResponElimina
  6. òscar, a mi el que m'ha permpès el teu comentari és comprovar que l'apel·latiu de generós qui se'l mereix realment ets tu.

    vermells, gràcies de res, ja sabeu que a mi m'agrada donar a cadascú el que és seu, i en molts aspectes sou font d'inspiració per a mi, ja ho sabeu, ho diré sempre que calgui.
    i ja porto el cinturó posat per al dragon khan del 2011!

    eri, moltes gràcies pel comentari. les preferències són una cosa molt personal, aquestes són les meves. celebro que recordis el post de l'estrella, perquè tot i ser només quatre ratlles i un dibuix, per a mi va significar molt.

    margarida, tens raó, veure el que has fet et pot ajudar a fixar nous reptes i millorar. el teu resum de l'any faria molt de goig de veure.

    gemma, tens tota la raó, mentre repassava les entrades vaig ser molt conscient que hi havia molt poques postres. i fixa't que hi ha una altra absència (feta expressament): no hi ha cap arròs :))
    accepto gustós el teu repte: l'any vinent hi haurà una recepta de postres al resum, i estic segur que t'agradarà, perquè de fet fa dies que la tinc escrita i només em falta fer-la jejeje

    ResponElimina
  7. Ei, no havia caigut en l'absència dels arrossos, je je je.. és veritat!
    Ui, i ja tinc ganes de veure aquesta recepta de postres... m'has deixat intrigada :)

    ResponElimina
  8. Manel,
    Has fet una sel·lecció de 5*****.
    Que el 2011 en puguis crear moltes més, i no dic millors perquè superar les del 2010 serà difícil, però segur que com sempre ens sorprendràs i ho faràs.
    Bon any i una forta abraçada

    ResponElimina
  9. Un resum fantàstic del 2010!! És una bona manera de recordar l'any i de fer-nos veure la feinada (densa i saborosa) amb què ens has obsequiat aquest any passat. Gràcies, company!!

    ResponElimina
  10. Manel te lo has currado un monton este año y si haces balance asi puedes estar super satisfecho espero que este año lo superes
    Bon any
    Miquel

    ResponElimina
  11. Mentre et llegia anava pensant... buff! si jo hagués d'escollir els meus preferits del 2010... fem moltes receptes, eh! ;)
    Feliç 2011!

    ResponElimina
  12. Carai quin ranking! Per llepar-se'n els dits!!

    ResponElimina
  13. Un resum d’una feina molt ben feta, no nomes per las receptes i las fotos, si no també per la teva manera d’escriure-les i explicar-les.
    Una braçada

    ResponElimina
  14. Hola es mi primera visita a tu blog y me encantan las propuestas de entrada de año . Todo lo que sea aprender y concer de recetas diferentes me apasiona . Saludos desde mi blog y FELIZ AÑO 2011 MARIMI

    ResponElimina
  15. Quin resum més ben parit... em quedo amb totes les receptes, d'una qualitat excepcional... però sobretot amb "el regal inesperat de reis", que no saps com m'ha arribat al cor! :)
    Una abraçada,
    Sandra

    ResponElimina
  16. gemma, a veure si tinc temps un dia i la faig aviat, espero que t’agradarà.

    josep, gràcies pels bons desitjos, espero mantenir la teva confiança i amistat en aquest nou any.

    francesc, gràcies a tu per la fidelitat que ja dura tant de temps.

    miquel, gràcies, però de satisfets del tot no hi podem estar mai, perquè sinó ja podríem plegar, oi?

    mercè, és veritat que fem moltes receptes, massa: a vegades veig receptes antigues i em sap molt de greu no haver trobat un moment per tornar-les a fer.

    albota, gràcies per la visita, celebro que t’hagi agradat.

    sión, em dones una alegria, perquè m’agrada que valoreu tant les fotos i les receptes com les lletres.

    marimi, muchas gracias por venir, por compartir la pasión por la cocina y por darme a conocer tu página, estaré encantado de visitarla.

    sandra, gràcies pel comentari, ja m’agradaria poder escriure aquest post que t’ha agradat tant durant molts anys encara. una abraçada.

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte